У Дзержинському районному суді Харкова судитимуть іноземного блогера, який виступав на підтримку агресії РФ проти України.

Харківська прокуратура направила до суду обвинувальний акт. На лаві підсудних опиниться 55-річний громадянин Чилі. Його звинувачують у виготовленні та розповсюдженні матеріалів, у яких міститься виправдання збройної агресії РФ проти України (ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).

Обвинувачений кілька років мешкає у Харкові. Він підтримував дії Росії на своїх каналах у Telegram та YouTube, писав повідомлення та робив відеоролики. Зокрема стверджував, що “вторгнення Росії на територію України є одним із найблискучіших вторгнень у сучасній історії”. Він заявляв, що російські війська не обстрілюють мирне населення, а українських військових звинувачував в обстрілах Донбасу з 2014 року.

Іноземний блогер через відеозв'язок брав участь у новинах на російських телеканалах як людина, яка знаходиться в Україні і "бачить все на власні очі". На російських каналах його називали "незалежним спостерігачем".

Експерти зробили висновок, що у текстах та відеоматеріалах обвинуваченого міститься підтримка, схвалення, виправдання збройної агресії Росії проти України, а також підтримка окупації частини території України.

Обвинувачений перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.