Випускники Харківської області цього року складатимуть національний мультипредметний тест. Реєстрація абітурієнтів для участі в тестуванні стартувала 3 квітня і триватиме до 3 травня включно.

Як розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, цього року в тесті буде три предмети замість чотирьох, як роком раніше.

Обов'язковими будуть Українська мова та математика. Ще один предмет учасник вибирає самостійно. На вибір пропонуються такі предмети:

Історія України;

  • іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська);
  • біологія;
  • хімія;
  • фізика.

Час на проходження національного мультипредметного тесту - 180 хвилин, по годині на кожен предмет (минулого року було 120).

Щоб отримати мінімальну позитивну оцінку - 100 балів - потрібно набрати не менше 10% загальної кількості тестових балів.

НМТ пройде в два етапи. Перша сесія проходитиме 5-23 червня, додаткова – 11-24 липня. У додатковій сесії зможуть взяти участь абітурієнти, які з поважних причин не пройшли тестування в червні.

Директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Олексій Литвинов розповів, що цього року НМТ писатимуть близько 20 тисяч випускників з Харківської області. Більше половини цих учнів зараз перебувають за межами регіону.

Рішення, в яких населених пунктах Харківської області буде проводитися тестування, прийме губернатор Олег Синєгубов.

Також НМТ можна буде здати за кордоном. Проведення основної сесії вже підтвердили понад 20 країн.

За додатковими питаннями можна звертатися за телефонами гарячої лінії Харківського центру оцінювання якості освіти: (099) 115-38-18 та (063) 682-82-10.

Національний мультипредметний тест запровадили у 2022 році через війну. Випускники, які виїхали за межі України, могли пройти тестування в країнах Європи.

Школи Харкова та області наразі працюють у форматі онлайн. Як повідомив губернатор Олег Синєгубов, до навчання за партами школярі повернуться, як тільки дозволить загальна ситуація з безпекою.