Харків'янин організував незаконну схему переправлення чоловіків за кордон. Як повідомили у прес-службі облпрокуратури, крім нього "у справі" брали участь ще двоє чоловіків та жінка.

Чоловіків переправляли до Молдови поза пунктами пропуску. Ціна такого виїзду за кордон становила 5 тисяч дол. США, з них 500 доларів - аванс, який переводився на картку заздалегідь, а решту суми втікачі передавали після перетину кордону.

Спочатку із потенційними клієнтами спілкувалася 49-річна жінка. Вона передавала всю інформацію організатору, а він обговорював із клієнтами заходи безпеки та конспірації.

Чоловіки приїжджали до Чернівецької області, там їх зустрічали спільники організатора - двоє мешканців цієї області. Один із них був співробітником місцевої Держпродспоживслужби та працював на прикордонному пункті.

3 березня під час нелегальної переправи чергового клієнта правоохоронці затримали двох порушників. Під час обшуку у держслужбовця знайшли румунське посвідчення водія та паспорт громадянина Румунії. Справжність цих документів встановлюється. Вирішується питання про обрання ним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Трьом чоловікам інкримінують скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК України. А їхню 49-річну спільнницю підозрюють за ч. 1 ст. 332 КК України.

Відомо, що організатор, 33-річний харків'янин, нелегально залишив територію України та перебуває за кордоном.

Незаконний виїзд чоловіків за кордон: що їм загрожує

Під час воєнного стану в Україні діють обмеження на перетин державного кордону. Чоловікам, які досягли призовного віку, заборонено залишати межі країни. Виїхати за кордон можуть лише деякі категорії громадян за наявності у них документів, що дозволяють виїзд.

Незаконне перетин кордону тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

За перетин кордону поза пунктами пропуску (через ліс, річку, у багажнику автомобіля), надання чужого документа при перетині кордону (у тому числі паспорти жінки, відповідно переодягнувшись) передбачено адміністративний за статтею 204-1 КУпАП. За вчинення цього порушення передбачено штраф чи адміністративний арешт.

Якщо чоловік вирішив перетнути кордон із підробленими документами, такі дії кваліфікуватимуться за статтею 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів). Ця стаття передбачає штраф чи обмеження свободи.

За пропозицію, обіцянку або передачу хабара посадовій особі для перетину кордону передбачено відповідальність статтею 369 КК України: це штраф або позбавлення волі на строк до 4 років. Кримінальна відповідальність за цією статтею настає, якщо людина намагається підкупити прикордонника.

У всіх випадках незаконного перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років їх дії можуть кваліфікуватися за статтею 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації), адже найчастіше чоловіки намагаються виїхати з країни, щоб уникнути мобілізації. Покарання за цією статтею - від трьох до п'яти років в'язниці.