В "Дії" можна буде одружитися онлайн, про це в ефірі національного телемарафону повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За словами Федорова, завдяки новій функції військові зможуть одружуватися дистанційно. "Одруження онлайн" у застосунку буде працювати через відеозв’язок. Заключити шлюб можна буде після кількох етапів верифікації, що робить послугу безпечною.

"Я не буду робити спойлери, але там буде багато цікавих елементів цього процесу", – заявив Федоров.

Якщо ви військовослужбовець 

Наразі в Україні військові можуть одружитися у день подання заяви. На час дії воєнного стану, якщо один із наречених є військовослужбовцем, то реєстрація шлюбу може здійснюватися відділом державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої). Або він може бути присутнім по відеозв'язку.

Для укладання шлюбу дистанційно, а саме без присутності нареченого або нареченої, військовослужбовцю необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру. Ця заява одночасно є підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу.

Крім того, на час дії воєнного стану, на рівні з працівником органів реєстрації актів цивільного стану шлюб може зареєструвати безпосередній командир (начальник) армійця або керівник закладу охорони здоров’я, склавши відповідний акт, який підтверджує факт реєстрації шлюбу.

Якщо ви не військовослужбовець 

Зараз в Україні працює пілотний проєкт під назвою Шлюб за добу. Його суть полягає у можливості зареєструвати шлюб у скорочений термін, зокрема за добу, за принципом екстериторіальності, тобто не має значення місце проживання громадян.

На офіційному сайті Кабінету Міністрів України можна ознайомитися з адресами, за якими відбувається реєстрація шлюбу за 24 години. Для того, щоб скористатися сервісом з реєстрації шлюбу у скорочені терміни, нареченим необхідно зробити такі дії:

  • звернутися до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені відповідним територіальним органом юстиції на офіційному сайті;
  • обрати дату та час для проведення державної реєстрації шлюбу;
  • укласти цивільно-правовий договір про надання послуги;
  • з’явитися до органу ДРАЦС в зазначене місце у відповідну дату та час.