Командир 92-ї окремої механізованої бригади, Герой України полковник Павло Федосенко розповів, як вдалося втримати Харків. Він наголосив на тому, що росіяни взагалі не очікували спротиву, у той час як ВСУ сформували мобільно-вогневі групи, які маневрували між колонами противника. Зіткнувшись із вогнем з кількох боків та втратами броньованої техніки, солдати РФ розгубилися і втратили керівництво підрозділами.

Контрнаступальну операцію зі звільнення Харківської області, проведену у вересні минулого року, Федосенко охарактеризував як таку, що вже увійшла в історію! За його словами, вона була проведена не однією бригадою або батальйонно-тактичною групою, а силами армійського корпусу, та завершилася для ВСУ з мінімальними втратами.

Комбриг наголосив, що зараз росіяни вже припинили пересуватися колонами і бояться залітати літаками. Але командування ВСУ постійно аналізує зміни у тактиці росіян як на Харківському напрямку, так і на інших ділянках фронту, робить висновки та вчасно реагує на будь-які зміни.

Війська РФ вчинили спробу захопити Харків у перший же день вторгнення, 24 лютого: уже тоді на окружній дорозі точилися бої. Тоді ж почалися масштабні обстріли міста, у тому числі із застосуванням літаків та авіабомб.

Перший тиждень війни був найнапруженішим.

27 лютого росіяни спробували зайти у місто кількома групами, влада повідомила про вуличні бої. Усі окупанти були знищені.

1 березня був нанесений ракетний удар по будівлі ХОДА, 2 березня – по міськраді та будові Нацполіції.

3 березня Генштаб повідомив, що війська росіян, що знаходилися навкруги Харкова, перейшли до оборони.