Велике село під Харковом - Циркуни - повністю розмінували, пише "Суспільне".

3 серпня голова Циркунівської громади Микола Сікаленко підписав акти про завершення розмінування.

Загальна площа села - 13 тисяч гектарів. Обстежено всі будівлі в селі та прилеглі ділянки. Щодня сапери знаходили щонайменше 20 боєприпасів.

За інформацією Сікаленка, не обстежили ще 7 тисяч гектарів, але це поля, якими займуться пізніше.

Циркуни розташовані на північно-східній околиці Харкова, одразу за окружною дорогою. До війни тут проживали 6,3 тис. осіб.

24 лютого 2022 року село було окуповано. 7 травня 2022 року ЗСУ звільнили Циркуни. Після звільнення в селі крім розмінування також почали відновлювати електропостачання, якого не було під час окупації. У травні 2023 року роботи завершили.

Також Циркуни включили в урядову програму відновлення "Краще, ніж було". Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що відновлювати будуть не окремі будівлі, а все село з новим плануванням і повною трансформацією.

За словами губернатора Харківської області Олега Синєгубова, Агентство з відновлення вже запланувало реалізувати в Циркунах 4 проєкти - реконструкцію школи, сільради, ЦНАПу та амбулаторії. Наступний етап відновлення села - ремонт і відновлення житла. За попередніми підрахунками, у Циркунах знищено або пошкоджено близько 80% будівель.

Через часті обстріли село хотіли виключити з програми, але потім все-таки вирішили залишити.

Крім Циркунів до програми включено ще кілька населених пунктів в інших областях країни:

  • Бородянка і Мощун (Київська область),
  • Тростянець (Сумська область),
  • Посад-Покровське (Херсонська область),
  • Ягідне (Чернігівська область).