У Первомайському Харківської області близько 13:35 прогримів вибух. Про це повідомили в ХОВА.

Спочатку повідомлялося, що місто обстріляли фугасним снарядом, але пізніше в прокуратурі Харківської області інформацію уточнили: РФ вдарила по Первомайському ракетою "Іскандер". Унаслідок цього загорілося кілька автомобілів на парковці. Крім того, пошкоджено 9 багатоповерхівок. Станом на 15 годину відомо про 31 постраждалого, з них 10 дітей, двом найменшим - рік і 10 місяців.

За адресою виїхала слідчо-оперативна група та вибухотехніки. За фактами порушення законів та звичаїв війни слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України.

За словами віце-мера міста Антона Орєхова, пише "Суспільне", жодних стратегічних об'єктів поруч із місцем прильоту немає. Більшість людей отримали поранення від розбитого скла, і "щонайменше пів мікрорайону в непридатному для життя стані", сказав Орєхов.

Саме сьогодні в Первомайському прощалися із загиблим військовослужбовцем Олегом Фадєєнком із позивним "Малиш".

Як розповів близько 17-ї години в ефірі телемарафону очільник ХОВА Олег Синєгубов, стан 10-місячного хлопчика, якого відвезли в реанімацію, уже стабілізували. Інші діти дістали легкі осколкові поранення, забої та подряпини. Усім надається медична допомога.

У багатоповерхівках вибило вікна, тож у найкоротші терміни місту нададуть OSB-плити, щоб провести оперативний ремонт. Також підрозділи ДСНС ще досліджуватимуть ці будівлі на предмет можливого порушення конструктивних елементів. І вже після цього буде ухвалено рішення про повернення людей до будинків. Зараз біля кожного під'їзду чергують співробітники поліції.

Синєгубов додав, що жителям постраждалих будинків запропоновано тимчасове житло в Первомайському. Крім того, є місця в Харкові, куди можна евакуюватися. Людям підвозять продукти.

Куди звертатися постраждалим: інформація мерії Первомайського:

► на території дитячого садка №17 о 19.00 буде організовано безкоштовну вечерю,

► кому ніде ночувати, можна прийти в дитячий садок №16,

► якщо потрібна допомога з прибирання у квартирі, або ви можете, навпаки, надати таку допомогу, звертайтеся за номером телефону 0663028208,

► все великогабаритне сміття складайте біля під'їздів, в одному місці, КП "Житлосервіс" прибере.

Первомайський вважався тиловим містом Харківської області та відносно безпечним. До сьогоднішньої події місто обстрілювали двічі від початку вторгнення - у червні та вересні 2022 року. Під час вересневого ракетного удару там загинуло 4 людини.

photo-2023-07-04-14-35-35 photo-2023-07-04-14-35-35-2 photo-2023-07-04-14-35-40 photo-2023-07-064-14-35-35