У Харкові відключатимуть світло та опалення. Мер Ігор Терехов повідомив про підготовку до можливих відключень.

Війська РФ протягом тривалого часу обстрілюють об'єкти енергетичної інфраструктури: електростанції та підстанції. Директор Центру досліджень енергетики EIR Center Олександр Харченко заявив, що близько 40% загальної інфраструктури та генеруючих потужностей енергетичної системи країни серйозно пошкоджено. Було введено графік віялового відключення світла. Відключення можуть здійснюватися і поза графіком, в аварійному порядку. Проблеми з електропостачання проектуються і на систему теплопостачання. Тому можливі відключення житлових будинків від постачання тепла.

Один із напрямів роботи міської влади – створення пунктів обігріву. Такі пункти будуть створені на станціях метрополітену, у підвалах та притулках, у школах. У всіх районах міста будуть розгорнуті намети, обладнані тепловими гарматами, на безпечних бетонних зупинках та в інших місцях.

У міськраді розповіли, як буде влаштовано шкільний пункт обігріву. Джерелом тепла у таких пунктах будуть дров'яні печі з виведенням димаря на вулицю. Фахівці харківських теплових мереж самі виготовляють такі печі. У такому пункті обігріву розташовуватиметься кухня, на якій готуватимуть гарячу їжу для харків'ян. Їжу готуватимуть кухарі комунального підприємства шкільного харчування.

Електрику для плит та освітлення подаватиме генератор. Від нього ж будуть запитані розетки, і громадяни мають можливість зарядити свої мобільні телефони, зробити собі гарячий чай.

Якщо відключення світла і тепла триватиме кілька днів - у такому пункті обігріву можна буде переночувати. Для цього буде створено відповідні умови.

Буде забезпечено підвезення води та медикаментів.

Багатодітним сім'ям Харкова у міській раді видають обігрівачі. У Департаменті у справах сім'ї, молоді та спорту повідомили про те, що видано вже 332 обігрівачі, ще 668 планується розподілити до кінця тижня. Загалом у Харкові до війни проживало понад 5,5 тис. багатодітних сімей, зараз - близько 1 тис.