Харківський університет мистецтв імені Котляревського, в якому знищена система опалення через ракетний удар, готується до холодів і намагається врятувати роялі. Будівля вузу була пошкоджена навесні, коли РФ била ракетами по центру Харкова.

Як пише "Суспільне", в будівлі повністю відремонтували дах. Вікна, з яких повилітало скло після вибухів, замінюють поступово. А пошкоджену систему опалення в університеті замінити до зими не встигнуть.

"Дах полагоджено, він готовий до дощу, до снігу. Перший ряд скла ми замінюємо. А другий закриваємо плівкою, щоб максимально убезпечити приміщення. Частковий ремонт зробили завдяки благодійним внескам та за рахунок державного бюджету", - розповіла проректор вишу Ірина Сухленко.

В університеті мистецтв турбуються, чи переживуть зиму роялі, адже вони вимагають особливих умов: стабільної температури і вологості.

"Будемо так робити: два-три роялі зносити в одну кімнату і її опалювати обігрівачами", - сказала проректор.

За її словами, це тимчасові заходи, в Міністерстві культури пообіцяли розробити проект, щоб повністю замінити стару систему опалення.

Удари Росії по вузах і культурних об'єктах в Україні зайвий раз доводять - вони прагнуть не просто захопити території, але знищити українську культуру як таку. Наприклад, вже відомі історії зі звільнених територій, де окупанти збирали всі книги українською мовою, навіть перекладні, щоб їх знищити. Харківська область - ще й сумний лідер за кількістю знищених або пошкоджених пам'яток культури - таких станом на серпень налічувалося 109. На думку Надії Коваль, завідуючої аналітичним відділом Українського інституту, Росія не просто знищує українські міста і села, а систематично знищує українську культурну спадщину, що налічує тисячі років. Це дуже серйозна атака проти нашої історії та культури, і це потрібно постійно показувати світовій спільноті.

Фото: Суспільне Харків