Кредити харківського парку Горького виставлені на продаж. Як це сталося і що це означає для парку та міста, пояснив директор парку Дмитро Поздєєв.

У 2011 році розпочалася капітальна реконструкція парку. Для цього було взято кредит у “Промінвестбанку”. Цей банк є дочірнім закладом російського "Внешэкономбанка". У заставу було передано понад 30 атракціонів та будівель.

Після того, як РФ розпочала у лютому 2022 року повномасштабне вторгнення в Україну, було ухвалено рішення про ліквідацію "Промінвестбанку" як установи, яка має російське походження.

При ліквідації банку його кредитні портфелі виставляються продаж. Зокрема, на аукціон буде виставлено право вимагати від парку Горького повернення кредиту. Якщо торги відбудуться, парк отримає нового кредитора, якому й виплачуватимуться запозичені гроші.

Реконструкцію парку проводили напередодні однієї з наймасштабніших спортивних подій в історії України та Харкова – чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У парку провели перепланування, замінили всі атракціони, встановили найбільше в Україні колесо огляду діаметром 55 метрів, збудували спортивний комплекс із футбольними, баскетбольними майданчиками, висадили нові дерева, розбили квітники та клумби, проклали нові алеї, встановили новий паркан. Також був демонтований пам'ятник письменнику Максиму Горькому. На його місці встановили нову емблему парку – білку. 2012-го оновлений парк відкрили.