Прокурори ідентифікували 8 зловмисників на чолі з кримінальним авторитетом Чижом, які грабували цивільних під час окупації Вовчанської громади. За даними слідства, Чиж залучив до злочинів чотирьох російських військовослужбовців та трьох жителів Вовчанська.

У Харківському антикорупційному центрі повідомили, що серед підозрюваних: 

  • кримінальний авторитет Дмитро Чигринов (Чиж);
  • боєць диверсійно-штурмового підрозділу “Русич” 28-річний Андрій Борісов “13” з Краснодону Луганської області;
  • боєць “окремого бригадно-тактичного формування №1 ЛНР” 46-річний Дмитро Кузьмін “Фенікс” з Кіровської області РФ;
  • боєць “окремого бригадно-тактичного формування №1 ЛНР” 42-річний Сергій Мушта “Марс1” з Луганська;
  • боєць “окремого бригадно-тактичного формування №1 ЛНР” 28-річний Михайло Домрачев “Гіря-Форвард” з Пєрмі; 
  • 47-річний судимий раніше мешканець селища Лиман Чугуївського району Віталій Гречко;
  • 33-річний мешканець Вовчанська Бежан Гаспарян;
  • 37-річна мешканка Вовчанська Аліна Білуха. 

Злочини вони вчиняли в період з кінця лютого до травня 2022 року.

У березні 2022 року підозрювані приїхали до будинку в окупованому селі Бугаївка Вовчанської громади. У маєтку на той момент перебували два охоронці. Зловмисники почали вимагати всі автівки та майно сім’ї, погрожували вогнепальною зброєю. За даними ХАЦ, це був будинок Михайли Добкіна, який обіймав посаду мера Харкова з 2006 по 2010 роки, а з 2010 до 2014 року був губернатором Харківщини.

Грабіжники забрали два прогулянкових судна, мотоцикл, два причепи до нього та побутову техніку.  

Також угрупування пограбувало:

садове товариство Еко-парк “Сосновий бор” у Бугаївці (серед засновників - сім’я Стеріних): з території було викрадено квадроцикл, гідроцикл та мікрохвильова піч на загальну суму 535 000 грн., що належали Вербицькому В. М.;

будинок В’ячеслава Стеріна (“Fabrika Space”): зловмисники викрали Land-Rover Range-Rover Autobiography 2018 року вартістю 2,85 млн грн (належить Олені Стеріній) та 93 000 грн.

Під час чергового грабежу одного з будинків вони наказали двом охоронцям залізти в шафу та не виходити звідти дві години.  

13 квітня 2022 року двоє підозрюваних - 47-річний раніше судимий чоловік та 37-річна жінка - пограбували брата директора Вовчанського лісгоспу: вони забрали автомобіль та снігоход. Чижа також звинувачують у вбивстві директора Вовчанського лісництва Сергія Пієва. Справа перебуває на розгляді в Чугуївському міському суді Харківської області.

Аліна Білуха, Віталій Гречко та військові РФ 13 квітня 2022 року у селі Графське Вовчанської громади з’явилися у будинку Віктора Пієва – брата загиблого директора ліспгоспу. Вони забрали три Land Cruiser на загальну суму 4,4 млн грн. Також був украдений снігохід вартістю 488 000 грн, який Пієв передав на зберігання Заровному Ю. М у селі Вільча.

Попередньо загальна сума збитків, завданих усім потерпілим, сягає майже 9 млн грн.  

Сімом зловмисникам повідомлено про підозру заочно за фактами порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередню змовою групою осіб (ч. 1 ст. 438 КК України).  Вирішується питання щодо оголошення їх у розшук.  

Чиж уже отримав вирок по іншому кримінальному провадженню. Суд визнав його винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, він відбуває термін у колонії у Запорізькій області.