СБУ викрили харків'янина, який постачав до РФ комплектуючі для військових субмарин. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Кіберфахівці СБУ припинили незаконну діяльність ділка з Харківської області, який, незважаючи на заборону РНБО, постачав до РФ деталі, які використовувалися на підводних човнах російського флоту.

У СБУ зазначили, що з цих підводних човнів завдавалися ракетні удари по цивільній інфраструктурі України. Щоб оминути заборону на військово-технічну співпрацю з РФ, харків'янин створив свою компанію, яка закуповувала товари подвійного призначення в українських підприємств та під виглядом "громадянських приладів" постачала їх до РФ.

Після вторгнення ділок намагався налагодити новий канал доставки товарів до РФ через треті країни, але СБУ вдалося запобігти цьому. Фігуранту повідомлено про підозру за статтею 333 Кримінального Кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років.

За даними української влади, саме з підводних човнів у Чорному морі вранці 14 липня 2022 року Росія запустила крилаті ракети "Калібр", які вдарили по Вінниці. Тоді загинуло 27 людей, понад 200 отримали поранення.