У Харкові судитимуть чоловіків, які вимагали 2000 доларів за місце на цвинтарі. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

У серпні 2023 року доглядач одного з харківських цвинтаря вимагав хабар від чоловіка, який просив виділити місце для поховання родички. Доглядач також запевняв, що зможе "вирішити питання" з харківськими чиновниками.

До схеми чоловік залучив прибиральника цвинтаря, пообіцявши частину прибутку. Прибиральник показав "клієнту" вільні місця для поховання та озвучив ціну - 2000 доларів.

Пізніше доглядач зателефонував клієнту, попросивши передати через прибиральника першу частину траншу в розмірі 1500 доларів. Незабаром чоловік зустрівся особисто з доглядачем і отримав свідоцтво про поховання своєї родички.

Доглядач був затриманий. Його судитимуть за отримання хабара (ч. 2 ст. 369-2 КК України). Прибиральнику цвинтаря інкримінують пособництво в цьому злочині (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Санкція статті передбачає штраф від 2000 до 5500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Раніше антимонопольний комітет оштрафував на 17 100 грн. харківську фірму ритуальних послуг "Ритуал-Сервіс" за незаконну відмову ховати померлих. Підприємство відмовляло людям у похованнях, якщо ритуальні товари та послуги автокатафалка люди купували не в них.