Цього року в Харківській області не буде масових заходів, присвячених святкуванню 1 вересня. Таке рішення ухвалили з метою безпеки, повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Губернатор наголосив, що безпека дітей і педагогів в умовах обстрілів залишається ключовим питанням, тому й цього навчального року більшість шкіл, коледжів та вишів Харківської області поки що працюватимуть дистанційно.

Як розповіла "Українському радіо Харків" заступниця директора обласного департаменту науки і освіти Ольга Алфьорова, змішаної або офлайн-форми навчання не буде в жодній зі шкіл області. Причина - відсутність у них повноцінних укриттів. Але якщо ситуація з укриттями зміниться, то, можливо, протягом навчального року в деяких районах діти зможуть сісти за парти.

У Харкові школи також працюватимуть онлайн, але організують і навчання в метро.

Мер Харкова Ігор Терехов нагадав, що для дітей облаштували кілька класів на п'яти станціях метрополітену - кожен із шумоізоляцією, партами та необхідним обладнанням. Кожен клас розрахований на 20 дітей.

У кабінетах працюватимуть учитель і тьютор. На кожній станції будуть медик, психолог і охорона. Під час навчання дітей посилять наряди поліції, організують чергування працівників ДСНС.

Терехов назвав підготовку класів у метро менш ніж за місяць "гучною заявою усьому світові про непереборну жагу харків'ян вчитися і розвиватися".

Загалом сформовано 60 класів із понад тисячі дітей. Два-три дні школярі навчатимуться офлайн, в інші дні - онлайн.