На вулиці Дарвіна в центрі Харкова 1 вересня загорілися ресторан та історична будівля - Будинок архітектора. Займання виникло на літньому майданчику ресторану "Манхеттен", повідомляє "Суспільне".

У момент пожежі людей у закладі не було. Зараз на місці чергують медики.

За даними видання "Думка", унаслідок пожежі літній майданчик "Манхеттен" згорів повністю.

Як повідомили пізніше в ДСНС, літній майданчик кафе знаходився впритул до двоповерхового "Будинку архітекторів". Цей будинок - старої забудови з дерев'яними перекриттями. Тому вогонь за лічені хвилини перекинувся на його дах і горище.

Завдяки оперативним діям рятувальників вдалося врятувати пам'ятку архітектури, о 12:30 бійці ДСНС взяли пожежу під контроль. Причина виникнення загоряння з'ясовується.

Особняк у стилі ренесансу, в якому сьогодні розміщується Будинок архітектора, побудований у 1911-1912 роках і належав купцям Рижовим. Проектуванням і будівництвом особняка займався знаменитий архітектор Віктор Величко. Будинок став подарунком на іменини дружині купця.

Перед революцією 1917 року сім'я Рижових покинула свій дім, особняк перейшов у власність держави: у ньому почала функціонувати Надзвичайна комісія по боротьбі з контрреволюцією, спекуляцією і саботажем.

Згодом тут помістили Всеукраїнське товариство культурних зв'язків із закордоном, з 1934 року будівля стала відома як Будинок архітектора. Сьогодні в ньому розташовується Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

Фото: "Думка", ДСНС