У ніч на 1 травня в Харківській області збили крилату ракету. Про це повідомили в повітряному командуванні "Схід".

Ракету знищили підрозділи зенітних ракетних військ. Імовірно, це була ракета класу Х-101/555.

За даними Генштабу ЗСУ, близько 02: 30 ночі армія РФ завдала по Україні п'ять ракетних ударів. "Прильоти" зафіксовані в Краматорську, Костянтинівці та Павлограді.

Росіяни атакували Україну з літаків стратегічної авіації-дев'яти Ту-95 з Мурманської області і двох Ту-160 з району Каспійського моря. Всього було випущено 18 крилатих ракет, 15 з них знищили сили ППО.

Ракета Х-101 - стратегічна крилата ракета повітряного базування класу повітря-земля. Дальність запуску такої ракети становить близько 5000 км.Вага бойової частини - до 960 кг. Ракета здатна знищувати рухомі цілі з точністю попадання до 10 м. ЇЇ розробили в РФ в КБ "Веселка".

Носіями ракет Х-101 можуть бути:

  • Ту-160 (по 12 ракет у двох внутрішніх відсіках);
  • Ту - 95МС (по 8 ракет на зовнішній підвісці).

Особливість Х-101 в тому, що вона має непередбачувану траєкторію і може змінити мету в польоті після запуску. Такі ракети важко обчислити, перехопити і збити силами ППО.

Ракета Х-555 - модернізована радянська ракета Х-55, створена для озброєння стратегічних ракетоносіїв Ту-95 і Ту-160. Призначена для застосування проти наземних стаціонарних цілей із заздалегідь відомими координатами.

Від попередниці, ракети Х-55, відрізняється заміною ядерної бойової частини на звичайну і модернізацією системи наведення.

Така ракета летить на дозвукових швидкостях на надмалих висотах.

Маса бойової частини ракети - 400 кг, дальність польоту – 2000 км.