Харків'янин виграв суд проти ТЦК, який тривав півтора року. Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

У 2022 році 19-річному студенту з Харкова Володимиру Дедюху на вокзалі в Ужгороді вручили повістку. Його зарахували до складу військової частини і призначили кулеметником.

Адвокат Роман Лихачов розповів, що студента мобілізували за один день і формально йому навіть не надали документи про проходження військово-лікарської комісії. Хлопцеві повідомили, що треба надати військовій частині документи, які підтверджують навчання у виші, і що після цього його демобілізують. Але такої підстави для звільнення з військової частини, як навчання, - немає. Студента, вважає адвокат, просто обдурили.

Військова частина самостійно не могла звільнити студента. Такі випадки не поодинокі і питання можна вирішити тільки в суді.

Судовий процес тривав півтора року і складався з шести засідань. Серед відповідачів були Ужгородський ТЦК та військова частина, до якої направили студента. На заключному засіданні суд визнав мобілізацію студента незаконною і призначив компенсацію в розмірі 50 тис. грн. У вересні 2023 року Дядюха виключили зі списків особового складу і звільнили зі служби за рішенням суду.

В Україні 24 лютого 2022 року ввели воєнний стан, відтоді проводиться мобілізація. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак студенти звільняються від мобілізації. Також на відстрочку мають право особи віком від 18 до 25 років, які не проходили раніше військову службу.