"Порядок на ринках Харкова можна навести, використовуючи адміністративні методи", - заявив у телепрограмі "Параполітіка" голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. "Після інспекційної поїздки на Центральний ринок ми дійшли висновку, що на цінову політику сильно впливає завищена вартість місць, побори у ветеринарній службі, додаткові витрати для підвозу товару на ринок. Окрім того, не завжди товаровиробник мав можливість самостійно продавати свою продукцію, і на деякі продукти харчування ціни встановлювали перекупники-монополісти", - зазначив М.Добкін.

За його словами, якщо офіційно в касу за роботу ветлікаря на Центральному ринку потрібно платити 7,90 грн., то неофіційно люди платили 70-80 грн. Це теж призводило до того, що ціна на певні види продукції була вищою.

"Облдержадміністрація вже чітко бачить ідеї, які дозволять знизити ціни на продукти харчування на 20-25%. Цього можна досягти адміністративними методами. Наприклад, керівництво ветеринарної служби Центрального ринку разом з інспекторами вже звільнено. Зараз на це місце прийшли інші люди, які отримали завдання - навести порядок і показати, як можна вибудовувати стосунки з людьми, які працюють на ринку", - підкреслив Добкін. Він запевнив, що ніякі адміністративні дії не знадобляться щодо підприємців, торговців, сільгоспвиробників.

Окрім того, губернатор повідомив, що в Харкові будуть продовжувати розвиватися ярмарки. "Ярмарки проходять уже практично у всіх районах. Ціни на продукти на них нижчі, ніж на ринку, а якість продукції - перевірена. Ми за цим слідкуємо", - додав М.Добкін.

Повну версію інтерв'ю з М.Добкіним дивіться у телепрограмі "Параполітіка" у п'ятницю, 29 жовтня, на каналі "Р1" (початок о 22.50), а також в суботу, 30 жовтня, на каналі "Р1" (початок - о 21.00) з повтором у неділю (23.00).

Довідка "SQ". Як заявив 15 жовтня заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, накрутка на ціни продуктів харчування йде за рахунок корупційної складової. За його словами, до корупційної складової входять плата за місце на ринку, взаємодія з ветеринарною інспекцією, величезна кількість посередників між виробником і споживачами і т.д. "Я думаю, що цим ніхто ніколи не займався. Ми будемо вести тотальний контроль над всіма точками продажу, супермаркетами і ринками міста Харкова", - зазначив Ю.Сапронов.

"Я думаю, що реально знизити ціни на продукти мінімум на 15%, може, на 20%. Мій прогноз: за місяць ціни на основні види продуктів будуть на 15% нижче, ніж сьогодні", - підкреслив віце-губернатор. Також Ю.Сапронов повідомив, що на сільськогосподарському ярмарку на пл. Свободи ціни на продукти харчування як мінімум стабілізувалися, а на деякі види продуктів - знизилися.