В Харькове завершили разработку законопроектов для создания технополиса "Пятихатки"

Технополіс "П'ятихатки" отримає податкові пільги. Про це на засіданні комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестицій, міжнародної та міжрегіональної співпраці повідомив начальник Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Сергій Авершин. За його словами, групи юристів на 26 лютого підготували варіанти окремих законопроектів, які потрібно прийняти для створення технополісу "П'ятихатки", зокрема, з приводу отримання податкових пільг для цього територіального утворення. Робота проектних груп ведеться за залучені кошти, без коштів бюджету області.

Як зазначив С.Авершин, над створенням технополісу працюють декілька груп. Одна відпрацьовує з Дергачівською райдержадміністрацією і Харківською міськрадою питання розмежування території майбутнього технопарку. Інша робоча група займається підготовкою проекту закону України про технополіси і преференції, які потрібно надати потенційним інвесторам. Третя група займається організаційними питаннями з Національним агентством з питань інвестицій та національних проектів, оскільки проект технополісу "П'ятихатки" увійшов до національного проекту "Місто майбутнього" і є можливість отримати кошти з держбюджету на розробку техніко-економічного обґрунтування. "На території технопарку не передбачається масового будівництва якихось дорогих об'єктів", - підкреслив С.Авершин.

Як зазначив депутат облради Андрій Моченков, зараз йде боротьба за 1,5-2 млн.грн., які виділить Нацагентство з інвестицій на розробку техніко-економічного обґрунтування проекту створення технополісу. "Проект потрібен для того, щоб визначити необхідний обсяг інвестицій у створення технополісу", - зазначив А.Моченков.

Довідка "SQ". Технополіс "П'ятихатки" створюється на базі агломерації, що об'єднує розташований на півночі Харкова район П'ятихатки, с.Родичі і Черкаську Лозову Дергачівського району Харківської області. Працездатне населення цих населених пунктів переважно зайняте науково-технічною діяльністю, оскільки в П'ятихатках знаходиться найбільший в Україні центр ядерної фізики і фізики твердого тіла - ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". Чисельність населення агломерації складає більше 22 тис.осіб, територія - понад 600 га. Вона характеризується зручним транспортним сполученням: через агломерацію проходить харківська окружна дорога та автомагістраль Харків-Москва.

Діяльність технополісу "П'ятихатки" буде сконцентрована на таких напрямках: ядерні технології в енергетиці та охороні здоров'я; енергозбереження і нові технології виробництва енергії; нові технології агропромислового комплексу; авіація, верстатобудування, інноваційна мехатроніка; біотехнології, біомедицина та фармація; нові технології та наноматеріали; інформаційно-комунікаційні технології; приладобудування.

Національний проект "Місто майбутнього" - формування стратегічного плану та проектів розвитку міста. Цей проект передбачає запровадження кращих європейських і світових практик містобудування. Згідно з проектом, планується радикально модернізувати інфраструктуру, посилити інвестиційну та туристичну привабливість українських міст.