В госбюджете пока не предусмотрены деньги на строительство харьковского метроНа будівництво харківського метро в держбюджеті-2012 грошей поки не передбачено. Про це 27 грудня заявив журналістам перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов. За його словами, в той же час гроші на будівництво метро від початку не були передбачені і в державному бюджеті 2011 року. "Однак ви бачите, що 100 млн.грн. нам цього року дали. І ми сподіваємося, що у 2012 році Харкову все-таки теж виділять гроші на метро. Ми підключили народних депутатів, вони написали відповідні запити президенту, прем'єр-міністру, до Кабміну. Це питання зараз перебуває в роботі. А трохи пізніше ми приймемо рішення і про участь міських грошей у будівництві метро. Тому що зараз у проекті міського бюджету гроші на метро теж не передбачені", - зазначив О.Кривцов.

Також він повідомив, що прибуткова частина бюджету Харкова на 2012 р. разом із субвенціями складе 4,4 млрд.грн., які потрібно розподілити за напрямами. "На жаль, на всі плани грошей не вистачає. У нас є проблема, яка нам сильно заважає, - це борг у 305 млн.грн. за тролейбуси, куплені нами до Євро-2012, але під натиском держави. Замість того щоб виділити нам грошей, нас змусили брати кредит. І ми купили ці тролейбуси в кредит. Центр нам платить за них тільки 50%, а інші 50% повинні заплатити ми самі", - підкреслив віце-мер.

За його словами, якщо вийде, погашення кредиту буде перенесене на більш пізній термін, щоб виплачувати його не у 2012 році, а пізніше. "Тоді у нас буде зовсім інша свобода дій, і ми зможемо профінансувати більше потреб міста. А зараз ми затвердимо бюджет, який трохи скромний, чи що. Хоча з деяких питань суттєво збільшене фінансування. Наприклад, у два рази буде збільшене фінансування поточного та капітального ремонту внутрішньоквартальних доріг. Також ми будемо максимально облаштовувати парковки. Виділені суттєві суми на дорожнє господарство", - додав О.Кривцов.

Окрім того, він зазначив, що у міста є ще одна проблема: деякі засоби затримуються казначейством, і тому проплати не здійснюються. "Через це ми маємо борги, які хотіли б погасити цього року, але вони перейдуть на наступний рік", - підкреслив віце-мер.

Він додав, що показники бюджету на 2012 рік будуть оприлюднені 28 грудня під час сесії міськради.

Довідка "SQ". Як заявив 6 грудня журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес, для закінчення будівництва станції метро "Перемога" необхідно 240-245 млн.грн. Мер зазначив, що якщо вся необхідна сума буде отримана з держбюджету наступного року, то станцію введуть в експлуатацію до кінця 2012 р.