В Харьковской области создано коммунальное предприятие "Облземпроект"

Харківська облрада 27 жовтня на сесії ухвалила рішення про створення комунального підприємства "Облземпроект". Як заявив начальник Головного юридичного управління Харківської облдержадміністрації Костянтин Прокоп'єв, необхідність створення "Облземпроекту" обумовлена ​​прийдешньою земельною реформою, яка передбачає розмежування населених пунктів області. "Для цього потрібно розробити багато документації, без якої земельна реформа не відбудеться", - заявив начальник управління.

Він також зазначив, що депутати облради зможуть регулярно заслуховувати доповіді директора підприємства про хід земельної реформи. Кошти статутного фонду підприємство направить на закупівлю обладнання, навчання персоналу і закупівлю ліцензії. Працювати нове підприємство буде в будівлі "Держпрому". Штат "Облземпроекту" складе близько 15 осіб. "Облземпроект" буде госпрозрахунковим підприємством і крім розробки кордонів селищ буде приймати замовлення від юридичних і приватних осіб на виготовлення землевпорядної документації.

Як заявив депутат облради (фракція Компартії) Леонід Стрижко, оформлення земельних актів проходить повільно тому, що приватні землевпорядники призначають за це непомірну ціну, яка сягає 3 тис.грн. "Затримка саме через це, а не через якість надаваних приватними землевпорядниками послуг. І якщо КП знизить ціни, то зможе витіснити недобросовісних землевпорядників з ринку", - зазначив депутат.

Довідка "SQ". КП "Облземпроект" створюється "для задоволення потреб підприємств, установ та мешканців області у виконанні землевпорядних робіт та належної реалізації земельної реформи на території Харківської області". В обласному бюджеті на наступний рік будуть передбачені кошти на формування статутного капіталу новоствореного підприємства в сумі 100 тис.грн. Директором підприємства призначений Федір Каргаполов.

Як заявив раніше голова ХОДА Михайло Добкін, після створення "Облземпроекту" обласна влада буде переконувати людей користуватися послугами саме комунального підприємства. "Там будуть встановлені законом розцінки, і вони будуть нижчими, ніж ринкові. А фахівців вистачить, щоб безпомилково і швидко оформляти документи. Якщо ми побачимо, що бізнес буде працювати в рамках певних правил і там не буде корупції, - ми розформуємо комунальне підприємство" , - підкреслив губернатор.