Харьковская милиция недостаточно эффективно борется с наркоторговлей – прокурор городаХарківська міліція недостатньо ефективно бореться з наркоторгівлею в місті. Про це 27 жовтня на сесії Харківської міськради заявив прокурор міста Євген Попович. За його словами, за 9 місяців цього року міліціонери розкрили 2 тис. злочинів, пов'язаних з незаконним обротом наркотиків. "Незважаючи на ці начебто благополучні статистичні показники, роботу правоохоронних органів я оцінюю критично", - заявив Є.Попович.

"Якщо проаналізувати, то за вказаною мною цифрою ховається малозначність виявлених фактів зберігання та збуту наркотиків. У більшості випадків вага вилучених співробітниками міліції наркотичних засобів становить близько 5 грам - тобто це вага, якої достатньо для порушення кримінальної справи", - зазначив прокурор. За словами Є.Поповича, за 9 місяців 2010 р. вилучено 32 кг наркотичних засобів і 36 грам психотропних речовин. "Тобто на кожен злочин - трохи більше 17 грамів наркотичної речовини", - зазначив Є.Попович.

У той же час він повідомив, що при розслідуванні справи про наркоторгівлю за участю працівників міліції прокуратура довела 13 фактів постачань наркотиків (близько 100 кг). "Тільки під час затримання організаторів злочинної групи в жовтні 2009 р. слідчі вилучили понад 11 кг макової соломки, 10 тисяч капсул трамадолу. Під час обшуків вилучено кокаїн, амфетамін, таблетки екстезі, опій та прекурсори. Разом зі співробітниками СБУ ми затримали злочинців при реалізації 120 тисяч пігулок трамадолу ", - заявив Є.Попович.

Довідка "SQ". Співробітники СБУ та прокуратури Харкова 8 жовтня 2009 р. затримали підозрюваних у діяльності міжрегіональної злочинної групи у сфері наркобізнесу, організаторами якої були діючі співробітники ГУ МВС України в Харківській області з числа осіб старшого офіцерського складу.

За даними СБУ, лідером злочинної групи був заступник начальника відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків облуправління міліції, який безпосередньо отримував наркотичні засоби. Разом з ним затримано начальника відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх, який організував збут наркотиків серед молоді Харківської обл. Правоохоронці встановили, що в 2009 р. ці особи із залученням мешканців сусідніх регіонів організували канали постачання до Харкова великих партій макової соломки: з початку 2009 р. СБУ виявила 10 епізодів постачання наркотичної сировини. Надалі із сировини виготовлявся опій, який збувався через підконтрольних наркозалежних осіб.

За даними СБУ, під час затримання у наркоторговців вилучено понад 20 кг макової соломки, 12 тис. таблеток трамадолу, декілька сотень таблеток екстазі. Харківські прикордонники 19 жовтня 2009 р. затримали колишнього заступника начальника карного розшуку міського управління міліції Олександра Кошеля при спробі перетину українсько-російського кордону. Затриманий намагався чинити опір і сховатися. Прокуратура порушила кримінальну справу, підозрюваний був поміщений під варту. О.Кошель був звільнений з органів внутрішніх справ за дискредитацію звання працівника правоохоронних органів відповідно до наказу начальника Головного управління МВС України в Харківській області. 16 березня О.Кошель повісився у камері харківського СІЗО. Пізніше облпрокуратура закрила справу з розслідування обставин смерті О.Кошеля, тому що не знайшла складу злочину.