"Поки я міський голова, пам'ятник Леніну буде стояти", - заявив 26 жовтня під час онлайн-конференції харківський міський голова Геннадій Кернес, відповідаючи на питання про долю пам'ятника.

"Що стосується майбутнього, то я зроблю все, щоб цей пам'ятник був збережений. Ми виділяли гроші на реконструкцію цього пам'ятника, у нас у планах - реконструкція скверу за пам'ятником Леніну, який пов'язує два корпуси університету. Ми проведемо реконструкцію всього освітлення на площі Свободи, яке себе пережило", - зазначив Кернес.

Також мер нагадав, що наступного року почнуть монтувати монумент у сквері Радянської України за ДК ХТЗ, який прибрали з площі Конституції. "Буде створено сквер для відпочинку городян з дитячими майданчиками. Також буде відновлений перший трактор ХТЗ, який зараз знаходиться на території заводу. Це історія Харкова. Не будемо ми і вулиці перейменовувати, наприклад, той же проспект Косіора", - додав мер.

Довідка "SQ". Пам'ятник В.І.Леніну був відкритий у Харкові на пл. Дзержинського (зараз - пл.Свободи) 5 листопада 1963 р. Загальна висота пам'ятника - 20,2 м, висота бронзової скульптури В.Леніна - 8,5 м. П'єдестал виконаний із червоного граніту. На постаменті висічені тематичні рельєфи, що зображують групу революціонерів, які йдуть під червоним прапором на бій за радянську владу, і групу трудівників країни - будівельників комуністичного суспільства. Автори проекту пам'ятника - скульптори М.Вронський, А.Олійник, архітектор О.Сидоренко. У 2009 р. на кошти міського бюджету був проведений ремонт пам'ятника. Деякі з політичних сил вважають, що пам'ятник потрібно знести "як символ тоталітаризму".

Монумент на честь проголошення радянської влади в Україні, який раніше стояв на пл.Конституції, був демонтований цього року. Його планується встановити біля Палацу культури ХТЗ. Проти перенесення пам'ятника виступали представили Компартії України. Пам'ятник більшовикам-героям Громадянської війни був виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого уральського граніту, висота - 18 м, був відкритий 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.