Президент Польши Б. Коморовский и премьер-министр Украины Н. Азаров почтили память жертв тоталитаризма в ХарьковеПрезидент Польщі Броніслав Коморовський та прем'єр-міністр України Микола Азаров 25 вересня прибули до Харкова. Два літаки високопоставлених гостей приземлилися в харківському аеропорту близько 10.50. Про це повідомили "SQ" в прес-службі КП "Міжнародний аеропорт" Харків ".

Делегація відвідала українсько-польський меморіал жертвам тоталітаризму. Б.Коморовський та М.Азаров поклали вінки до могил жертв НКВС. В урочистій церемонії покладання квітів також взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, виконуючий обов'язки харківського міського голови Геннадій Кернес, члени урядових делегацій обох країн, родичі розстріляних польських офіцерів.

Довідка "SQ". Б.Коморовський приїхав в Україну разом з родинами польських офіцерів, розстріляних в Харкові у 1940 р. органами радянського НКВС.

Візит Б.Коморовського до Харкова приурочений до 10-ї річниці з моменту відкриття Меморіалу жертв тоталітаризму. Тут 70 років тому були розстріляні 3 тис. 809 польських офіцерів і 500 польських громадян. Відповідно до наказу НКВС СРСР №00350 від 22 березня 1940 р. "Про розвантаження в'язниць НКВС УРСР і БРСР", полонених польських офіцерів із Старобільського табору направили в розпорядження УНКВС СРСР по Харківській області.

Меморіал жертвам тоталітарного режиму був відкритий в 2000 р. у харківському Лісопарку на місці страти радянських громадян та польських військовополонених у кінці 1930-х - початку 1940-х рр.. XX ст.