До 2020 р. у Харкові планують побудувати п'ять станцій метро. Про це йдеться в проекті розпорядження Кабінету міністрів "Про схвалення концепції програми будівництва та розвитку мережі метрополітенів на 2011-2020 роки", розміщеному на сайті Міністерства інфраструктури Україні.

Згідно з концепцією, протягом 9 років планується ввести в експлуатацію дві ділянки Олексіївської лінії метро: від станції "Олексіївська" до станції "Перемога" протяжністю 0,61 км і від станції "Метробудівників ім. Г.І.Ващенка" через станцію "Державінська" до станції "Одеська" протяжністю 3,47 км. Окрім того, планується побудувати також дві ділянки Салтівської лінії - від станції "Історичний музей" до станції "Площа Урицького" протяжністю 2,1 км та від станції "Героїв праці" до станції "Дружби народів" протяжністю 1,7 км.

Окрім того, у Харкові планують побудувати електродепо для обслуговування рухомого складу Олексіївської лінії і почати будівництво ділянки між станціями "Героїв праці-2" і "Індустріальна-2" протяжністю 9,5 км у складі п'яти станцій.

Довідка "SQ". Харківський метрополітен займає друге місце в Україні за протяжностю (35,59 км), а також за кількістю перевезених пасажирів (у середньому близько 800 тис.пас. на добу). У харківському метро - 28 станцій, рухомий склад - 321 вагон, три лінії - Холодногірсько-Заводська, Салтівська та Олексіївська.

За останні 10 років у харківському метро в експлуатацію були введені три станції Олексіївської лінії - "Ботанічний сад", "23 Серпня" і "Олексіївська". Зараз будується станція "Перемога".