Прийдешнє підвищення квартплати в Харкові пов'язане зі зростанням в Україні мінімальної зарплати і цін на витратні матеріали, необхідні для утримання житлового фонду. Про це 24 листопада під час інтернет-конференції заявив міський голова Геннадій Кернес. За його словами, коли затверджувався чинний тариф, мінімальна зарплата була 605 грн., зараз вона становить більше 1000 грн.

Мер повідомив, що пропозиції щодо формування тарифів вносять відповідні комунальні підприємства. "Проект нових тарифів опублікований, і зараз це питання є предметом громадського обговорення", - зазначив Г.Кернес. Мер заявив, що в процесі формування тарифи пройшли узгодження у відповідних структурах.

Г.Кернес повідомив, що тепер вартість житлових послуг для кожного конкретного будинку буде затверджуватися окремо. Він також нагадав, що оплату за вивезення твердих побутових відходів виведуть з квартплати в окремий тариф.

Мер повідомив, що завтра, 25 листопада, всі керівники комунальних підприємств та начальник управління з тарифної політики міськради проведуть прес-конференцію, на якій поінформують харків'ян про ситуацію в ЖКГ і підвищення тарифів.

Довідка "SQ". Минулого разу квартплата для харків'ян була піднята у березні 2009 р. Середній тариф за 1 кв. м житлової площі становить 1,38 грн. нові тарифи планується ввести з 1 січня 2012 року.

Влітку 2011 р. директор Департаменту житлового господарства міськради Роман Нехорошков заявив, що квартирна плата не є економічно обгрунтованою. За його словами, тариф необхідно переглядати, тому що він не переглядався протягом двох років, а за цей час зросли ціни на електроенергію, мінімальна заробітна плата, здорожчали матеріали, бензин та багато іншого, що відноситься до послуг, які включені до квартплати.

В останні дні в поштових ящиках харків'ян з'явився спецвипуск газети "Харьковские известия", в якому опублікований проект підвищення квартплати.