В Харькове с 1 января хотят повысить тарифы квартплаты

Спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия" з проектом рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій розповсюдили серед мешканців Харкова. Як сказано в аналізі проекту рішення, тарифи, що існують з 2009 р., "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. склали 53,3 млн.грн.

До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).

Згідно з доповненням до проекту рішення виконкому, зокрема, для будинків у Дзержинському районі міста плату за прибирання прибудинкової території пропонується встановити в розмірі 0,834 грн. за 1 кв.м загальної площі на місяць (згідно з даними сайту Харківської міської диспетчерської служби "1562", зараз вона становить 0,211 - 0,338 грн. за 1 кв.м для будинків різної поверховості), плата за техобслуговування ліфтів - 0,09 - 1,3 грн. для різних будинків (було 0,09 грн.), енергопостачання ліфтів - 0,086 грн. (було 0,074 грн.), обслуговування димовентиляційних каналів - 0,014 - 0,127 (було 0,017 грн.).

У цілому новий тариф для мешканців будинків Дзержинського району складе від 0,25 грн. до 2,995 грн. за 1 кв.м загальної площі квартири на місяць. Найнижчі тарифи будуть встановлені для мешканців одно- і двоповерхових будинків, найвищі - для мешканців багатоповерхівок.

Як повідомили "SQ" у міськраді, регуляторний акт виноситься на обговорення харків'ян, оскільки за законом рішення про підвищення тарифів приймається тільки після обговорення його громадськістю. Зауваження та пропозиції до проекту рішення виконкому приймаються в письмовому вигляді протягом одного місяця з дня його опублікування за адресою: Харків-61003, пл. Конституції, 7, кім. 61 (тел. 731-51-44).

Довідка "SQ". У лютому 2009 р. Харківський міськвиконком затвердив нові розцінки на утримання житла. Раніше середній тариф за 1 кв. м становив 0,87 грн. З 1 березня він став складати 1,38 грн. Улітку цього року директор Департаменту житлового господарства міськради Роман Нехорошков заявив, що квартирна плата не є економічно обгрунтованою. За його словами, тариф необхідно переглядати, тому що він не переглядався протягом двох років, а за цей час зросли ціни на електроенергію, зросла мінімальна заробітна плата, здорожчали матеріали, бензин та багато іншого, що відноситься до послуг, які включені до квартплати.