Під час зустрічі президент України Віктор Янукович і президент Російської Федерації Дмитро Медведєв обмінялися думками з приводу можливої співпраці між Україною і Росією в майбутньому. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації і сайт президента України.

Президент України підкреслив, що настав час перевести відносини на довгостроковий і стратегічний рівень. Він подякував Д. Медведєву за знайдену можливість приїхати до Харкова. В. Янукович висловив упевненість у тому, що наслідки п'ятирічного непростого етапу у відносинах між Україною і Росією закінчилися. "Наші країни  інтегровані одна в одну, а значить, ми повинні отримувати максимальний ефект від наших відносин: нарощувати коопераційні, гуманітарні та культурні взаємини - те, що потрібно нашим народам", - підкреслив президент України.

В. Янукович акцентував увагу на тому, що міжрегіональне і прикордонне співробітництво вимагає окремих проектів, які були б затверджені на міждержавному рівні. За його словами, сьогодні існує хороша база для розвитку партнерських відносин між Україною і Росією. "Перш за все - це воля народів", - заявив В. Янукович, посилаючись на дослідження соціологів, згідно з яким більшість громадян Росії та України  хочуть конструктивного розвитку українсько-російських взаємин.

Сьогодні у відносинах двох країн накопичився ряд питань, що потребують вирішення, зазначив президент. Серед них він, зокрема, назвав митні процедури та міграційні механізми. "Вважаю, що ми повинні піти шляхом спрощення цих механізмів", - заявив В. Янукович. Він також звернув окрему увагу на проблеми екології.

Президент запропонував, щоб відповідні двосторонні комісії відпрацювали всі зазначені питання до 17 травня, щоб їх можна було розглянути у ході офіційного візиту Д. Медведєва в Україну і вийти на конкретні рішення. "Хотілося б, щоб Ваш візит був продуктивним", - підкреслив В. Янукович.

 Зі свого боку Д. Медведєв відзначив, що, "опинившись у Харкові, зрозумів, що практично 5 років не був у вас в гостях". "Якийсь час мало місце охолодження в наших відносинах, і сьогодні необхідно заповнювати прогалини в контактах між Україною і Росією. Хоча сьогоднішня зустріч є позаплановою, я вважаю її дуже важливою. Сподіваюся, що почнеться новий етап економічного співробітництва і стратегічного партнерства", - підкреслив Д . Медведєв.

Він зазначив, що серед питань, які потребують вирішення між країнами, - умови роботи бізнесу, розвиток інфраструктури, митні процедури. Російський президент підтримав ідею В. Януковича з розгляду цих питань під час його травневого візиту в Україну.

Президент РФ також запропонував продовжити співпрацю між країнами у гуманітарній та екологічній сферах.

Довідка "SQ". 21 квітня в Харкові проходить зустріч президентів Росії та України. У програмі - обговорення газової тематики, умов перебування Чорноморського флоту РФ у Криму та прикордонної співпраці.