Стратегію розвитку Харкова до 2030 р. буде розробляти Харківська національна академія міського господарства. Про це 19 жовтня після розширеного засідання робочої групи з підготовки стратегії повідомив журналістам радник харківського міського голови з питань стратегічного розвитку міста Олександр Лукашов.

За його словами, в академії буде сформована творча група з розробки стратегії, до якої увійдуть представники всіх харківських вишів. "Разом із нашими розробниками працюватимуть міжнародні експерти, які створять основу стратегії і запропонують нашим фахівцям різні ідеї з її створення", - зазначив радник мера.

Він підкреслив, що проект технічного завдання для розробки стратегії розвитку Харкова вже підготовлений. "Технічне завдання - це результат вивчення праць багатьох сучасних європейських учених. У ньому також укладені європейські програми, за якими рухаються успішні міста світу. Вивчаючи досвід інших міст, які теж орієнтуються на 2030 р., ми не ставили завдання копіювати їх шлях розвитку і постаралися створити документ, який би відображав індивідуальність Харкова", - додав О.Лукашов. За його словами, технічне завдання націлене на підтримку бізнесу, розвиток якого сприяє створенню робочих місць і сплату податків до бюджетів усіх рівнів, а також на підтримку розвитку освіти і культури.

Як зазначив харківський міський голова Геннадій Кернес, навесні 2012 р. буде розроблена концепція стратегії розвитку Харкова, прийнята стратегія буде орієнтовно восени 2012 р. Мер уточнив, що головним критерієм досягнення стратегічної мети до 2030 р. залишається входження Харкова в топ-100 найкращих міст світу .

"Нова стратегія повинна закласти принципи, за якими буде коригуватися генеральний план розвитку міста, стати основою для формування програм соціально-економічного розвитку. Стратегічна мета міста на перспективу - створити системні умови для залучення якісного людського капіталу як основного чинника розвитку міста та забезпечення його соціально-економічного зростання, а також розширити міжнародні зв'язки Харкова та підвищити якість життя городян", - підкреслив Г.Кернес.

У розширеному засіданні також узяли участь міжнародні експерти, які допомагатимуть харківським фахівцям у розробці стратегії розвитку міста. Зокрема, це автор теорії світових міст, директор міжнародної дослідницької асоціації "Глобалізація і світові міста" Пітер Тейлор, перший віце-президент Міжнародного географічного союзу, керівник Центру геополітичних досліджень Російської академії наук Володимир Колосов, директор Лабораторії навколишнього середовища Вищої нормальної школи в Ліоні Лідія Кудруа де Лілль, координатор цільової групи із зовнішніх меж Асоціації європейських прикордонних регіонів Олексій Кирюхін.

"Для досягнення мети увійти до топ-100 необхідно враховувати особливості Харкова, не можна сліпо копіювати кращі світові міста, не можна зробити другий Лондон. Харків пропонує своїм мешканцям гідне життя, більш гідну, ніж багато міст світу, має внутрішній потенціал, але необхідно залучати зовнішній інтелектуальний потенціал", - підкреслив П.Тейлор.