Кримінальну справу стосовно директора ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) Віталія Чередника за фактом зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки, було закрито два тижні тому. Про це 20 жовтня повідомили "SQ" у прес-службі заводу. За інформацією прес -служби, спочатку справа слухалася в суді першої інстанції - в Господарському суді Харківської області. Суд розглянув справу і прийняв сторону заводу. Після цього була подана апеляція до суду другої інстанції - Харківського апеляційного господарського суду. Він розглянув апеляцію і залишив рішення суду першої інстанції без змін. "За рішеннями суду заводу не потрібно виплачувати ніяких компенсацій", - відзначили в прес-службі.

Довідка "SQ". У березні 2010 р. стосовно В.Чередника було порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). В.Чередник звинувачувався в тому, що він, будучи керівником підприємства, уклав контракт з Південно-Української АЕС на проектування і виробництво гідрогенератора-двигуна для Ташлицької ГАЕС (України). Замовник заплатив "Електроважмаш" 6,5 млн.грн. за розробку технічної документації. 6 млн.грн. було перераховано комерційним структурам, серед яких ТОВ "Базис", нібито за те, що вони розробили техдокументацію.

У серпні 2010 р. прокурор області Геннадій Тюрін заявив, що кримінальна справа стосовно керівництва "Електроважмашу" має судову перспективу і буде передана до суду за місяць-два. За словами прокурора області, позитивно те, що повністю відшкодований збиток. "Усе повністю повернули тому підприємству, яке зверталося до прокуратури із заявою. В.Чередник співпрацює зі слідством, і справа активно йде до завершення", - зазначив Г.Тюрін.

"Електроважмаш" є розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів і водяних насосів. Обсяг виробництва в 2009 р. склав 811 млн. грн. (у 2008 р. - 694 млн.грн., у 2007 р. - 475 млн.грн.). На підприємстві зайнято близько 5,5 тис.осіб.