Премьер-министр Н. Азаров заявил, что в Харьковской области не используют имеющиеся средства на ремонт дорогПри формуванні державного та місцевих бюджетів на 2012 р. був закладений істотний ресурс - понад 4 млрд.грн. - для будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць, комунальних доріг та доріг місцевого значення. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомив офіційний сайт Кабміну. За його словами, на 1 липня в місцевих бюджетах на дорожні роботи (з урахуванням перехідних залишків) накопичено 1 млрд. 114 млрд. грн. Окрім того, з передбачених у державному бюджеті 2,1 млрд. грн. у регіони вже перераховано понад 1 млрд.грн. Але за перше півріччя для ремонтно-будівельних робіт на вулицях і дорогах комунальної власності використана лише третина від перерахованих з держбюджету коштів.

"У Харківській області використання взагалі нульове. Не набагато краща ситуація з витратами, які повинні бути використані на автомобільні дороги місцевого значення - витрачено трохи більше половини. Рівень використання коливається від 20% у Житомирській області до 60-70% в АР Крим, Волинській, Тернопільській, Черкаській областях та Києві. Літо закінчується. І коли ви будете будувати дороги? " - заявив Азаров.

Як повідомив журналістам перший заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Валентин Дулуб, обсяг виконання робіт з ремонту та реконструкції доріг комунальної власності склав в області понад 30 млн.грн. Усього області виділено 114 млн.грн. на комунальні дороги, що дасть можливість відремонтувати вулиці та дороги загальною площею 200 тис.кв.м. Цього року вперше була застосована нова схема розподілу коштів: вони виділяються з чітким цільовим призначенням - на капітальне будівництво або на поточний ремонт. Змінити на місцевому рівні це призначення не можна. "Але справа в тому, що саме на місцевому рівні можна раціонально визначити, який потрібно застосувати ремонт - поточний або капітальний. Капітальний - вимагає значної підготовчої роботи, затвердження проекту. Тому ХОДА звернулася до Мінфіну з проханням змінити призначення засобів з капітального ремонту на поточний. Відповідь прийшла негативна", - заявив Дулуб.

За його словами, поки чекали на відповідь, минув час, але це не означає, що кошти на ремонт доріг не встигнуть освоїти. "Все буде зроблено вчасно. А уряду можна на наступний рік подумати над переглядом системи фінансування будівництва доріг", - підкреслив Дулуб.