Заборгованість із зарплати в Харківській області за рік зменшилася майже на 38 млн. грн. Про це 19 січня повідомив журналістам начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та держави прокуратури Харківської області Ігор Білодід.

За його словами, на 1 січня 2012 р. заборгованість із зарплати складає 90 млн. грн., тоді як на 1 січня 2011 р. вона становила 127,8 млн. грн. При цьому борг економічно активних підприємств становить 68,1 млн. грн., підприємств-банкрутів - 21 млн. грн., економічно не активних - 0,9 млн. грн. За словами І.Білодіда, найбільшими боржниками залишаються ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Т.Шевченка", ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ), ВАТ "Ізюмський тепловозоремонтний завод", КП "Харківблагоустрій". На заводі ім. Шевченка залишається заборгованість у 26 млн. грн., тривають прокурорські перевірки, розслідується раніше порушена кримінальна справа стосовно керівництва цього заводу.

Як повідомив І.Білодід, на ДП "Завод ім. Малишева" у 2011 р. була погашена заборгованість у 23 млн. грн., ведеться слідство у порушеній раніше кримінальній справі за фактами невиплати зарплати стосовно колишніх посадових осіб підприємства. Також у 2011 р. була погашена заборгованість на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві у розмірі 15,4 млн. грн.

У 2011 р. органи прокуратури порушили 158 кримінальних справ у сфері трудових відносин, у тому числі з виплати зарплати. Було внесено більше 1 тис. актів прокурорського реагування, за їх результатами притягнуто до відповідальності 633 посадових особи, з яких 115 - представники органів влади та місцевого самоврядування.