Южной железной дороге не компенсировали почти две трети затрат на перевозку льготниковПівденна залізниця у Харкові та Харківській області за 7 місяці 2012 р. перевезла пільговиків на 25 млн.грн., при цьому залізниці відшкодували лише 8,34 млн.грн. (33,3%). Про це повідомили "SQ" у прес-службі ДАЗТ "Укрзалізниця". Зараз ПЗ очікує повернення 19 млн.133 тис.грн.

За даними прес-служби, менше, ніж Південній, дісталося компенсації тільки Південно-Західній залізниці - 30,8%. Іншим залізницямкомпенсують більшу частину витрат на перевезення пільговиків, наприклад, Львівській залізниці компенсували 62,4%, Придніпровській - 58,6%, рівень розрахунків з Донецькою та Одеською залізницями становить 52,2 і 57,1% відповідно. А, наприклад, Кіровоградська область заплатила за перевезення пільговиків наперед, компенсувавши 184,6% витрат.

Як зазначили в "Укрзалізниці", постійна заборгованість залізницям України за перевезення пільговиків та стабільно низький рівень покриття витрат доходами у приміському секторі не дозволяють своєчасно і в необхідній кількості оновлювати застарілу техніку. Знос приміських електричок становить 80,3%, дизель-поїздів - 93,1%. Але при цьому на залізницях в повному обсязі надається пільговий проїзд 26 категоріям громадян. Пільговики становлять близько 70% усіх перевезених пасажирів у приміському сполученні. Збитки залізничного транспорту загального користування від використання пільгових тарифів повинні відшкодовуватися залізницям за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення про введення пільг.