Голова правління ВАТ "Житлобуд-1" (Харків), президент асоціації "Регіональне будівництво" (Харків) Олександр Харченко 19 травня візьме участь у нараді у прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Про це 18 травня повідомив "SQ" О. Харченко. За його словами, на нараді він планує виступити з доповіддю, в якій зверне увагу прем'єра на низку проблем у будівельній галузі, зокрема, на необхідність продовження антикризового мораторію на розірвання договорів на будівництво об'єктів.

Як зазначив 18 травня на засіданні Харківської регіональної галузевої ради підприємців з питань будівництва член ради асоціації "Регіональне будівництво" Валерій Левченко, одним з основних ризиків для забудовників є несвоєчасне виконання ними своїх зобов'язань щодо будівництва об'єктів перед інвесторами в разі часткового фінансування об'єкта будівництва. Забудовники ще не сформували власний капітал у такому обсязі, щоб його вистачало для ведення будівництва без залучення коштів приватних інвесторів. У результаті у більшості забудовників є об'єкти незавершеного будівництва з простроченими термінами без джерел їх добудови. Забудовники зобов'язані обслуговувати вже отримані кредити та оренду землі. У ряді випадків доводиться продовжувати строки оренди, що іноді призводить до підвищення орендних ставок.

За словами В. Левченко, є серйозний ризик появи позовів з боку інвесторів з повернення грошових коштів у зв'язку з невиконанням термінів будівництва, позовів з боку банків у зв'язку з невиконанням умов кредитних договорів, а також позовів податкових інспекцій та інших кредиторів. Реалізація будь-якого з перерахованих вище позовів в умовах практично відсутніх продажів площ в незавершених об'єктах будівництва призведе до зупинки будівництва, а в гіршому випадку - до порушення справи про банкрутство. Мораторій, введений на 18 місяців законом України № 800, передбачає захист від цих явищ, зокрема, передбачає мораторій на задоволення вимог інвесторів житлових будинків, що повністю сплатили свої вклади, повернення коштів тим, хто частково сплатив свої вклади після продажу об'єктів нерухомості. Тому доцільно було б продовжити дію мораторію до 1 січня 2012, поширити його дію на всі об'єкти будівництва.
 

Довідка "SQ". Законом "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" від 25 грудня 2008 р. введено мораторій на розірвання будь-яких договорів між інвесторами та забудовниками на будівництво житла, якщо за такими договорами проведено 100%-а оплата.