Питання про виділення коштів на фінансування проекту "Відродження пам'ятника архітектури ХIX ст. (Комори) з облаштуванням його для виставок і конференцій на території Національного літературно-меморіального музею Г.Сковороди (с.Сковородіновка, Золочівський р-н, Харківська обл.) буде винесене на розгляд сесії Харківської облради 26 квітня. Проект фінансування проекту був розглянутий і підтриманий 18 квітня на за засіданні постійної комісії облради з питань екології, надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків.

Як зазначив начальник Головного фінансового управління Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Сергій Овсянников, на фінансування проекту реконструкції пам'ятника архітектури з держбюджету в рамках держпідтримки програм-переможців всеукраїнського конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування виділено 500 тис. грн., ще 500 тис.грн. - з бюджету Харківської області та 250 тис. грн. - з бюджету Золочівського району. Розпорядником коштів призначать управління культури ХОДА.

С.Овсянников зазначив, що кошти облради будуть виділені за рахунок зменшення витрат на заходи в рамках комплексної програми "Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012 - 2016 рр.". Усього з усіх трьох джерел на фінансування реконструкції об'єкта планується виділити 1,25 млн.грн.

Довідка "SQ". Літературно-меморіальний музей просвітителя, поета, філософа і сатирика Г.Сковороди розташований у будинку поміщиків Ковалинських. В одній з кімнат філософ провів останні дні свого життя. На території музею знаходиться могила Г.Сковороди і пам'ятник роботи скульптора Івана Кавалерідзе. Музей заснований 1972 р.

У 2022 р. буде відзначатися 300-річчя від дня народження Г. Сковороди. До цієї дати приурочена реконструкція музею Г.Сковороди. Для цього облрада бере участь у міжнародному конкурсі, приуроченому до 300-річчя видатного українського письменника, і сподівається виграти європейський грант у 1,5 млн.грн. Ще близько 1,5 млн.грн. буде виділено з бюджетів усіх рівнів. Як повідомила "SQ" директор Національного літературно-меморіального музею Г.Сковороди Наталія Мицай, музей спільно з облрадою бере участь у конкурсі, для якого підготовлений відповідний проект. Проект передбачає реставрацію та консервацію комори, яка знаходиться на території музею. Ця комору буде пристосована для адміністративного приміщення - в ній облаштують кілька залів для виставок і конференц-зал, де будуть приймати гостей музею. Зараз вся територія музею є експозицією, й установа змушена орендувати адміністративні приміщення.