Пятипроцентный проходной барьер и смешанная система: парламент принял новый закон о выборах народных депутатовВерховная Рада Україна (ВР) сьогодні, 17 листопада, прийняла за основу і в цілому законопроект про вибори народних депутатів (№ 9265-д), ініційований народним депутатом від фракції НУНС Русланом Князевичем. За законопроект проголосували 366 народних депутатів (необхідно мінімум 226 голосів). Про це повідомило агентство "РБК-Україна".

Цей законопроект пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах .

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть.

Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Чергові вибори до Верховної Ради відбуваються в останню неділю жовтня 5-го року повноважень Верховної Ради.

Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.

Закон надає виключне право ЦВК реєструвати кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, що забезпечить однакові терміни реєстрації кандидатів в одномандатних округах та загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Рішення виборчої комісії приймаються більшістю від складу відповідної комісії.

Закон також визначає коло суб'єктів виборчого процесу, якими є: виборець; ЦВК, а також інша виборча комісія, утворена відповідно до цього закону; партія, яка висунула кандидата у депутати, кандидат у депутати, зареєстрований в порядку, встановленому цим законом; офіційний спостерігач від партії, яка висунула кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, офіційний спостерігач від кандидата в депутати в одномандатному окрузі, офіційний спостерігач від громадської організації, який зареєстрований в порядку, встановленому цим законом.

Документ містить також норму, згідно з якою партія, що висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу у розмірі 2000 мінімальних розмірів заробітної плати.

Довідка "SQ". Відповідний законопроект був внесений до ВР сьогодні за рішенням тимчасової слідчої комісії з питань виборчого законодавства. Раніше постійний представник президента України в парламенті народний депутат Юрій Мірошниченко заявив, що більшість і опозиція знайшли компроміс щодо закону про вибори народних депутатів.