Проблем з постачанням газу до Харківської області немає. Про це 17 жовтня заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, коментуючи питання про початок опалювального сезону. За його словами, якщо б рівень розрахунків населення і бюджетних організацій за тепло становив 100%, а тариф на теплопостачання повністю включав собівартість теплової енергії, то проблем не було б взагалі, і регіон своєчасно б підписував договори й отримував ліміти на газ. Однак рівень розрахунків за теплопостачання в Харківській області нижчий і тариф не відповідає реальній собівартості теплоенергії, тому регіон накопичив боргів на сотні мільйонів гривень.

"Далі почався процес переговорів, і держава допомогла місцевій владі, при цьому не піднімаючи тарифів, а компенсуючи різницю між собівартістю і тарифами. Тільки для "Харківських теплових мереж" за підсумками 2012 різниця складе 700 млн.грн., а це підприємство сумарно заборгувало 800 млн.грн. ", - зазначив губернатор. "Нам вдалося домовитися з НАК "Нафтогаз України" про те, що сьогодні, 17 жовтня, відновлять роботу харківські ТЕЦ-3 і ТЕЦ-5. ТЕЦ-5 уже запрацювала, але їй потрібна доба для виходу на повну потужність", - підкреслив Добкін .

За його словами, квартальні котельні працюють уже давно, і до 25 жовтня весь житловий фонд міста й області буде опалюватися. "Якби погодні умови були іншими, ми б вже тиждень тому вирішили це питання", - зазначив Добкін.

За його словами, щороку перед початком опалювального сезону в області нагнітається обстановка. "Ходили чутки, що Василь Без'язичний звільнений з посади начальника управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА нібито через те, що він не впорався з початком опалювального сезону. Але цей чоловік працював в обладміністрації більше 11 років, і піти - було його рішення. При цьому він був звільнений після подачі другої його заяви про звільнення, оскільки першу не прийняв перший заступник голови обладміністрації Валентин Дулуб", - зазначив Добкін.

Довідка "SQ". Опалювальний сезон в об'єктах соціальної сфери Харківської області (лікарні, школи, дитячі садки і так далі) стартував у п'ятницю, 12 жовтня. На 17 жовтня опалювалося 100% об'єктів соцсфери.

16 жовтня віце-губернатор Валентин Дулуб підписав розпорядження про початок опалювального сезону в житлових будинках Харківської області. У Харкові, згідно з розпорядженням міського голови Геннадія Кернеса, опалювальний сезон у житловому фонді розпочався 15 жовтня. У цей день опалювання ввімкнули приблизно в 400 будинках. ТЕЦ-3 і ТЕЦ-5 не працювали, оскільки через борги їм не поставлявся газ. За даними ХОДА, сьогодні вранці, 17 жовтня, відбулася нарада в НАК "Нафтогаз України", на якій вирішилося питання про відновлення роботи харківських ТЕЦ-3 і ТЕЦ-5.

Розпорядження про звільнення Василя Без'язичного 15 жовтня підписав віце-губернатор Валентин Дулуб. Екс-начальник управління ПЕК звільнений за власним бажанням. Проте як заявив "SQ" Без'язичний, для нього рішення про звільнення стало несподіваним. "Я керував управлінням одинадцять з половиною років з п'ятнадцяти років його існування. А 22 жовтня виповнилося б 33 роки моєї роботи на держслужбі. Але зміни теж потрібні - хтось іде, хтось приходить", - зазначив Без'язичний.