Процедура увольнения сотрудников "Горэлектротранса" была нарушена - прокурор Харькова
Прокуратура Харкова виявила порушення в процедурі звільнення співробітників ХКП "Міськелектротранс". Про це 16 серпня повідомив журналістам прокурор Харкова Євген Попович.

"Прокуратура вивчила акт перевірки Територіальної державної інспекції з праці Харківської області з питання законності звільнення співробітників "Міськелектротрансу". Згідно з цим актом, звільнення семи співробітників підприємства пройшли законно. Однак виявлені порушення з боку директора "Міськелектротрансу" Сергія Почепецького при оформленні документів, пов'язаних зі звільненнями. Так, трудові книжки звільненим були видані не відразу, а наступного дня, і розрахунок з деякими співробітниками також був зроблений не моментально, а на наступного дня", - зазначив Є.Попович.

За його словами, С.Почепецького притягнули до адміністративної відповідальності. Також прокурор міста додав, що цього року С.Почепецькому винесено чотири приписи з питання погашення заборгованості із зарплати на суму 14,7 млн.грн.

Окрім того, Є.Попович повідомив, що прокуратура міста перевіряє законність реформування ХКП "Міськелектротранс", факти звільнення працівників підприємства, а також факти, пов'язані з акцією протесту і голодуванням звільнених співробітників. "Ми вивчаємо питання, пов'язані з причинами заборгованості із виплати зарплати, діями міського управління юстиції щодо скасування реєстрації первинної організації профспілки "Захист справедливості". Крім того, перевіряємо законність дій міліції і судових виконавців при виконанні рішення суду під час акції протесту звільнених співробітників на пл. Свободи. Крім того, будемо розглядати питання про можливе доведенні до банкрутства ХКП "Міськелектротранс" та можливе ухилення від сплати податків підприємством", - підкреслив Є.Попович.

Також прокурор міста відзначив, що рішення про реформування "Міськелектротрансу" було прийнято на сесії міськради. "Згідно із законодавством, орган місцевого самоврядування має право створювати свої комунальні підприємства. Ми вивчили всі документи і не побачили в них нічого, що суперечить закону", - повідомив Є.Попович.

За його словами, перевірка прокуратури може закінчитися до кінця серпня.

Довідка "SQ". У зв'язку з реформуванням ХКП "Міськелектротранс" рішеннями сесії Харківської міськради в місті створено п'ять комунальних підприємств: "Салтівське трамвайне депо", "Жовтневе трамвайне депо", "2-е тролейбусне депо", "3-е тролейбусне депо" і "Міськелектротранссервіс" .

Як заявив директор Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергій Дульфан, "ми були змушені реформувати КП "Міськелектротранс", зокрема, для того, щоб виключити схеми крадіжки виручки". "Ті страйкарі, які не вийшли сьогодні на роботу, пояснювали свої дії протестом проти реорганізації підприємства, побоюванням, що їм не виплатять зарплату. Насправді основна причина страйку в тому, що вони не хочуть втратити незаконні прибутки", - заявив С.Дульфан .

2 серпня в Харкові на маршрути не вийшло 76 тролейбусів. Водії та кондуктори ХКП "Міськелектротранс" на площі Свободи провели попереджувальну акцію протесту проти реорганізації підприємства.

10 серпня п'ять звільнених співробітників КП "Міськелектротранс" оголосили безстрокове голодування. Це водії депо № 3, які, за їхніми словами, були звільнені після страйку працівників підприємства. Акція була припинена 15 серпня.