На завершення будівництва органного залу Харківської філармонії цього року з держбюджету надійде близько 35 млн. грн. Про це 16 травня повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, цього року з держбюджету на потреби Харкова й області заплановані дві субвенції. Як зазначив М.Добкін, одна субвенція у розмірі 39,6 млн.грн. вже розподілена. Відповідно до неї філармонія повинна отримати близько 10 млн.грн. До цієї субвенцію також включені витрати на завершення будівництва лікарні в Липцях, на реконструкцію школи в Краснограді, будівництво котельні в Печенігах. У другій субвенції, що становить 150 млн.грн., на реконструкцію філармонії закладено 25 млн.грн. Решта коштів підуть на завершення будівництва другої черги міського хоспісу, будівництво Будинку культури в Печенігах та інші об'єкти.

"Фінансування почнеться в другій половині серпня. Коштів, передбачених у держбюджеті, абсолютно достатньо для остаточного завершення будівництва органного залу Харківської філармонії", - підкреслив М,Добкін.

За його словами, минулого року філармонія отримала близько 7,5 млн.грн. "Усі гроші були спрямовані на реконструкцію філармонії, в тому числі і будівництво органного залу. А говорити про те, що ми зірвали терміни введення в експлуатацію об'єкта, - не можна. Як можна говорити, що ми щось не зробили або не робимо, якщо проекту будівництва органного залу нам взагалі не залишили. Його немає досі, він буде готовий тільки в червні. І навіть якщо б у нас були гроші на будівництво органного залу, ми б його офіційно добудувати не змогли, тому що казначейство не пропустило б гроші без проектної документації", - підкреслив М.Добкін.

"Якщо згадати, філармонія повинна була бути здана ще у 2008 р., потім у 2009-му, у 2010 році. У результаті об'єкт нам залишили готовим відсотків на 15. Ми опинилися заручниками ситуації. Сьогодні я пропоную Арсену Авакову (президент благодійного фонду "Ренесанс" - "SQ") заплатити за орган і не вмішувати сюди політику", - підкреслив М.Добкін.

Довідка "SQ". Благодійний фонд "Ренесанс" припинив співпацю з Харківською обласною філармонією. Відповідна заява розміщена на офіційному сайті благодійного фонду. Головна причина, з якої фонд прийняв рішення припинити співпрацю з філармонією, - "зрив здачі в експлуатацію нового органного залу, через що до Харкова не можуть доставити німецький орган, будівництво якого сплатив благодійний фонд".

У червні 2010 р. директор філармонії Юрій Янко повідомив, що фірма "Олександр Шуке" завершує виготовлення органу, але оскільки органний зал не готовий, зберігати інструмент у Харкові ніде, він залишиться в Німеччині.

29 квітня 2011 р. директор філармонії заявив, що "Олександр Шуке" загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не сплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один із спонсорів придбання та встановлення органу, мав сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду листа з цього приводу і поки чекає офіційної відповіді. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії. Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій, зазначив директор філармонії. За його словами, будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.

Як заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, однією з основних вимог німецької фірми "Олександр Шуке" є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення міжнародним стандартам і вимогам. Однак усі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані.

Будівля філармонії споруджена 1885 р. Реконструкція будівлі була почата в березні 2005 р. Ремонтні роботи фінансуються за рахунок державного та обласного бюджетів. Замовником робіт з ремонту філармонії за кошти держбюджету є Управління капітального будівництва Харківської облдержадміністрації. У 2006 р. ремонтні роботи велися на благодійні кошти (близько 8 млн.грн.), зібрані в ході аукціону "Ренесанс". Замовником робіт було КП "Харківська обласна філармонія". Всього на реконструкцію планується витратити близько 100 млн.грн. АТ "Житлобуд-1" приступило до реконструкції філармонії 14 червня 2007 р. Реконструкцію будівлі філармонії планувалося завершити 2010 р.