Новий Податковий кодекс буде прийнятий, незважаючи на будь-які акції протесту. Про це 15 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив віце-прем'єр-міністр, лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко.

"Ті, хто більше всіх критикує новий Податковий кодекс, ці 500 сторінок просто не читали. Коли мені говорять, що посилюється позиція податкової адміністрації, я хочу зрозуміти - де? Вона скрізь ослаблена! Дуже важко буде так, як зараз, не прийняти звіт від підприємця або послатися на те, що комп'ютер завис, оскільки введена пряма відповідальність податкового працівника за такі дії. Крім того, кількість перевірок буде обмежено. Якщо у нас зараз 42 податки, то буде 23, а це значить, простіше адмініструвати податки і вести бухгалтерський облік . Звітність з цього спрощеного обліку буде не раз на місяць, а раз на квартал. Ставка податку на прибуток зараз 25%, буде 19%, а потім, починаючи з 2012 р., буде скорочуватися на 1% щороку і дійде до 16% . Ставка з ПДВ зараз - 20%, з 2014 р. буде 17%, і це буде найнижчий ПДВ в історії податку на прибуток у Європі, і все це - заради інвесторів. Я б не хотів, щоб цих речей у новому кодексі не помічали", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, в новому Податковому кодексі будуть зменшені і штрафні санкції. "За чинним законодавством, штрафні санкції доходять до 500%, тепер у Податковому кодексі - штраф складе максимум 75%, та й то - за третє порушення", - зазначив С. Тігіпко. За його словами, податківці тепер не зможуть взяти заставне майно більше, ніж у подвійному розмірі, а до цього брали все: проблема в сто гривень, а заарештувати могли на три мільйони обладнання або майна.

Також віце-прем'єр відзначив, що раніше існувала проблема, коли відрахування для фізосіб, які працюють на єдиному податку, були змінені з 200 грн., і з'явилася верхня і нижня планка - 200-600 грн. Тепер ця проблема знята: податок буде перераховуватися не до держбюджету, а до місцевого, при цьому нижня планка прибрана, і податок буде коливатися від 0 до 600 грн. за рішенням місцевих рад. "Так що, думайте, кого обирати до місцевих рад. Адже саме поради будуть вирішувати: якщо це пташиний ринок, то можна поставити податок у 0 грн., тому що тут "не до жиру", і торгує пенсіонер, який хоче отримати хоч якийсь заробіток. А що стосується оптових ринків, то там можна встановити податок і в 600 грн.", - повідомив віце-прем'єр.

"Чому знизили з 500 тис. до 300 тис. грн. обсяги реалізації для фізосіб-"єдиноподатників"? Тому що ми хочемо, щоб там не потрібні були касові апарати, тобто ми прибрали контроль. Ми розуміємо, що можна відкрити інше підприємство, і реалізація зросте з 300 тис. до 600 тис. Але ми пішли на це, тому що за статистикою за минулі роки, у 85% "єдиноподатників" обсяг реалізації був близько 100 тис. грн. Зараз думаємо, як простимулювати, наприклад, для тих, хто встановить касовий апарат, планка підніметься до 500 тис. грн. або більше. Але, до речі, в існуючому варіанті кодексу вже передбачена альтернатива: хто переходить на загальну систему оподаткування, той отримує обсяг реалізації на 3 млн. грн. і податок на прибуток на 5 років у розмірі 0 грн.", - повідомив С.Тігіпко.

Він також зазначив, що відповідно до Податкового кодексу харківські авіабудівники отримають 0 грн. податку на прибуток на 10 років, як і суднобудівна галузь, легка промисловість, готельний бізнес. "Також ми вводимо режим автоматичного повернення ПДВ. На 23-й день після подачі декларації вам повинні повернути ПДВ. Якщо не повернуть - включається норма, яку відмінили в 2005 р., а саме штрафна санкція на податкову адміністрацію - 120% ставки НБУ", - заявив віце-прем'єр. "А що стосується малих підприємців, то з ними ми почали писати закон про внутрішню торгівлю, щоб закріпити всіх за торговим місцем, щоб був обов'язковий договір з адміністрацією ринку, щоб прибрати всіх посередників і т.д. До речі, у новому кодексі ми вже прибрали ринковий збір, який сплачувався до місцевого бюджету і встановлювався місцевою владою", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, гарантією того, що Податковий кодекс направлений на підтримку підприємців, а не фіскальних органів, є те, що пишуть його не податкова адміністрація, а представники Ради підприємців, Ради роботодавців, консалтингових компаній з Європейської бізнес-асоціації, Американської торгової палати.

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. Також парламентарії ухвалили рішення відправити проект кодексу в профільний комітет для підготовки до другого читання.

14 жовтня харківські підприємці провели мітинг на пл. Свободи, виступивши проти прийнятого в першому читанні проекту Податкового кодексу. "Редакція нового Податкового кодексу дозволяє підприємцю-"єдиноподатнику" мати річний прибуток 300 тис. грн. замість 500 тис.грн., як зараз. Але це не найстрашніше. Замість десяти осіб найманих робітників підприємцю буде дозволено мати двох. Якщо джерел прибутків у підприємця дві і більше, сума в 300 тис.грн. ділиться пропорційно, що, природно, скорочує права підприємця розвивати свій бізнес, давати роботу іншим громадянам України. Це пряме порушення ст. 22 Конституції України", - зазначив виконавчий секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фатєєв.