Мораторій на продаж в Україні земель сільськогосподарського призначення може бути знятий у першому півріччі 2011 р. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", про це 14 грудня заявив глава Адміністрації президента України Сергій Льовочкін. "Президент Віктор Янукович неодноразово говорив, що це необхідно зробити найближчим часом", - зазначив він.
За його словами, перетворення сільгоспземель у товар здатне подвоїти ефективність аграрного сектора країни. "Це нові інвестиції, нові технології", - зазначив глава Адміністрації.

Він також додав, що відповідальними за створення законодавства, необхідного для створення в Україні повноцінного ринку сільськогосподарських земель відповідальними є прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Довідка "SQ". 2 грудня 2009 р. Верховна Рада (ВР) прийняла закон "Про внесення змін до пунктів 14, 15 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу (щодо терміну на продаж земельних ділянок)". Закон передбачав продовження терміну заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств до 1 січня 2012 р. Законом пропонувалося встановити, що купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а також зміна цільового використання ділянки, в тому числі його обмін на іншу ділянку, вводиться з 1 січня 2012 р. 29 грудня 2009 р. Президент України наклав вето на цей закон.

19 січня 2010 р. ВР подолала вето президента України на закон про продовження до 1 січня 2012 р. мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільгосппризначення.