"Ціни на продукти харчування в Харківській області на початку жовтня стабілізувалися", - заявив в ефірі обласного радіо голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, повідомив офіційний сайт ХОДА.

За його словами, цьому сприяли кілька чинників. "По-перше, проведення сільськогосподарських ярмарків у Харкові та області однозначно зупинило зростання цін. З 30 вересня до 10 жовтня зростання цін на основну групу продуктів не спостерігається, а ціна на цукор навіть трохи зменшилася. По-друге, нарешті після тримісячних дискусій вдалося поміняти керівництво Харківської обласної інспекції з контролю за цінами. І сьогодні у нас з'явилася реальна можливість використовувати цей державний орган для того, щоб перевіряти, як виконуються законодавство і розпорядження голови ХОДА від 1996 р., в яких чітко позначена межа рентабельності на продукти", - підкреслив М.Добкін.

За його словами, ще одним чинником, який сприяв стабілізації цін, стало "уміння влади вести взаємовигідні переговори з виробниками продуктів харчування".

Довідка "SQ". 8 жовтня М.Добкін заявив, що в області існує проблема зі здорожчанням продуктів. "Є серйозний стрибок цін на молоко і молочні продукти. Значно піднялася ціна на яйця. Для збільшення цін є низка об'єктивних і суб'єктивних причин. Там, де причини суб'єктивні, ми будемо діяти дуже жорстко", - підкреслив він.

За даними Харківського облуправління статистики, у вересні на споживчому ринку області серед продовольчих товарів найбільше значно здорожчали яйця - на 59%, овочі - на 5-42%, цитрусові та банани - на 15%. Зросли також ціни на борошно, крупи і молокопродукти (на 2-9%), птицю, м'ясо і сало - (на 2-6%).