После ликвидации Купянского литейного завода его работникам остались должны более 3 млн.грн. – мэр Купянска"3,2 млн.грн. заборгованості колишнім працівникам ВАТ "Куп'янський ливарний завод" (КЛЗ, Харківська обл.) залишилися без правонаступника", - заявив "SQ" куп'янський міський голова Володимир Демченко. За його словами, спочатку завод оголосили банкрутом, потім почали його санацію, а потім - ліквідували. У ході санації активи реалізовувалися приватним структурам, і так погашалася заборгованість із зарплати. Було погашено близько 12 млн.грн. заборгованості, а 3,2 млн.грн. залишилися в "підвішеному" стані.

За словами В.Демченка, заборгованість утворилася тоді, коли основна частина акцій заводу припадала на державну частку. "Зараз ми намагаємося вийти на держструктури, щоб держава допомогла нам цю заборгованість ліквідувати", - зазначив В.Демченко.

Він також відзначив, що проблемою, яка виникла під час ліквідації КЛЗ, є віддаленість архіву заводу від Куп'янська. Архів підприємства в ході санації був переданий приватній фірмі в Харкові. "Тепер людям, які виходять на пенсію або перераховують пенсії, доводиться неодноразово їздити до Харкова й отримувати в приватному архіві довідки. На звірки до Харкова їздять і представники Пенсійного фонду. Ми працюємо над тим, щоб повернути цей архів до Куп'янська. У нас є для цього приміщення, вони були і раніше. Переносити архів до Харкова не було ніякої необхідності", - зазначив мер Куп'янська.

Довідка "SQ". Куп'янський ливарний завод (заснований 1967 р.) був базовим підприємством тракторного і сільськогосподарського машинобудування колишнього СРСР. Продуктивність заводу в 1989 р. становила 293 тис.т чавунного литва на рік. З травня 2000 р. завод зупинений. У серпні 2000 р. за дорученням президента України Кабміном була створена робоча група з вивчення стану справ на заводі. За результатами роботи комісії до заводу було вирішено застосувати ст.53 закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Для розробки плану санації було залучено Агентство з питань банкрутства.

12 серпня 2009 р. Господарський суд Харківської області ухвалив постанову про ліквідацію ВАТ "Куп'янський ливарний завод". На ліквідацію було відведено 12 місяців. Вартість чистих активів ВАТ склала 72 млн. 959 тис.грн., зобов'язання- 93 млн. 959 тис. грн.