Памятник Независимости на площади Розы Люксембург переносить не будут. Его утилизируют
Фундамент пам'ятника більшовикам - героям Громадянської війни, який знаходиться на пл. Конституції, може бути використаний для встановлення нового пам'ятника. Про це 10 червня повідомив журналістам перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

За його словами, чи залишиться фундамент тим же, чи в ньому щось доопрацюють, стане відомо після того, як закінчиться конкурс на проект нового пам'ятника Незалежності України (його планують встановити замість пам'ятника героям війни - "SQ"). Він повідомив, що монумент почнуть демонтувати найближчим часом.

За словами О.Кривцова, остаточного кошторису витрат з реконструкції площі ще немає. Всі роботи профінансують за рахунок коштів міського бюджету. Прилеглі до площі будівлі будуть реконструйовані за рахунок їх власників. Окрім того, витрати частково ляжуть на комунальні підприємства, які відповідають за інженерні мережі. "Почнемо реконструкцію з демонтажу пам'ятника, з перенесення танків і гармат, з пристрою огорож до Історичного музею, зі зняття покриття з площі, будемо ремонтувати виходи з метро, ​​фасади будівель", - розповів О.Кривцов.

Крім того, він зазначив, що пл. Рози Люксембург після реконструкції не буде підніматися над проїжджою частиною, на ній стане більше місця для прогулянок. Пам'ятник Незалежності, який зараз стоїть на площі Рози Люксембург, не будуть нікуди переносити - його утилізують. Реконструкцію площі також планується розпочати найближчим часом.

Довідка "SQ". Після реконструкції монумент героям Громадянської війни буде перенесено до Палацу культури в сквері ХТЗ. На місці монумента на пл.Конституції встановлять нову скульптурну композицію, яку виберуть за підсумками оголошеного конкурсу. Пам'ятник демонтують за графіком протягом 52 днів: його розберуть, камені знімуть, пронумерує, щоб можна було все відновити.

Монумент, встановлений на пл.Конституції, виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого уральського граніту , висота - 18 м, був відкрито 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.