Киевский райсуд Харькова обязал Ю. Тимошенко до конца марта ознакомиться с материалами второго уголовного делаСлужба безпеки України звернулася в Київського районного суду Харкова з клопотанням встановити для Юлії Тимошенко і її захисту термін ознайомлення з кримінальною справою до 28 березня. В іншому випадку слідство буде вважати, що Ю.Тимошенко зі справою ознайомилася. Про це 9 лютого під час засідання Київського райсуду заявив начальник слідчого відділу управління СБУ в Харківській області Микола Грабік.

За його словами, з 20 січня до 7 лютого Ю.Тимошенко не ознайомилася з жодним томом (з 71) кримінальної справи, захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко ознайомився з одним томом зі 190 сторінок. М.Грабік заявив, що захист навмисне затягує слідство. Він підкреслив, що є висновок медиків про те, що Ю.Тимошенко може знайомитися з кримінальною справою. За словами М.Грабіка, Ю.Тимошенко відмовилася бути присутньою на засіданні суду, а її захисники не прийшли до суду без пояснення причин. С.Власенко був попереджений про засідання заздалегідь, а сьогодні об 11.00 біля Качанівської колонії йому вручили повістку.

Суд задовольнив клопотання СБУ.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. 30 грудня Ю.Тимошенко була доправлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії.

Також у жовтні 2011 р. стосовно Ю.Тимошенко порушено кримінальну справу за покладання боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) на бюджет України. 18 січня стало відомо, що ця кримінальна справа направлена ​​до слідчого відділу управління Служби безпеки України в Харківській області. 22 січня СБУ повідомила про закінчення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Ю.Тимошенко у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.212; ч.3. ст.27, ч.5 ст.191; ч.3 ст.27, ч.2 ст.15, ч.5 ст.191; ч.3 ст.27, ч. 3 ст.212; ч.3 ст .27, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України. Ю.Тимошенко звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн.грн., розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн.грн. податку на додану вартість, службового підроблення та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку. Способом розкрадання бюджетних коштів, за даними СБУ, було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній. За цими епізодами розпочато ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. Органи прокуратури у вказаній кримінальній справі заявили цивільний позов для відшкодування завданих державі збитків.

Прес-центр СБУ повідомив, що за скоєння інших злочинів, а саме - організації ухилення від сплати понад 10 млн.грн. податків та замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405, 5 млн. дол., розслідування триває.