В. Янукович подписал закон о языкахПрезидент України Віктор Янукович підписав закон № 5029-VI "Про основи державної мовної політики". За інформацією сайту президента, також глава держави доручив Кабінету міністрів створити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки і мистецтв, провідних фахівців з мовних питань для розробки і внесення системних пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок використання мов в Україні.

Як йдеться в дорученні, мета діяльності створюваної робочої групи - забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави, гарантування вільного розвитку, використання і захисту всіх рідних мов громадян України, виконання зобов'язань, взятих відповідно до міжнародних договорів з цих питань, подальше впровадження європейських стандартів у цій сфері.

У дорученні президента також йдеться про необхідність забезпечити невідкладну розробку та затвердження Державної програми всебічного розвитку і функціонування української мови.
 

Довідка "SQ". 3 липня 2012 р. парламент під головуванням віце-спікера Адама Мартинюка прийняв закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов, у тому числі російської. Перша спроба розгляду цього документа, ініційованого представниками Партії регіонів, закінчилася бійкою в парламенті. В цілому документ був прийнятий без розгляду та врахування поправок.

Після прийняття закону голова ВР Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко заявили про свою відставку, крім того, по всій країні пройшли акції протесту проти ухвалення цього закону. 6 липня, в останній день сесії, ВР відмовилася включати до порядку денного питання про відставку Литвина, а 30 липня на позачерговій сесії висловила йому вотум довіри. Також на цій сесії нардепи відхилили низку проектів постанов про скасування закону про основи державної мовної політики.

31 липня Литвин підписав закон № 9073 "Про засади державної мовної політики", після чого документ був переданий на підпис президенту.