"Харьковоблэнерго" вынуждено отключать электричество неплательщикам

АК "Харківобленерго" вимушена відключати неплатників, щоб забезпечити оплату отриманої від ДП "Енергоринок" електроенергії. Зокрема, було відключено електрику в деяких об'єктах КП "ВТП "Вода". Про це 8 червня повідомив журналістам начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. За його словами, поки компанія повністю оплачує отриману електроенергію. Але заборгованість абонентів - велика, і "Харківобленерго" не вистачає коштів, щоб забезпечити виконання інвестпрограми і всіх заходів, які проводяться в рамках підготовки до Євро-2012

 

Як зазначив В.Без'язичний, серед боржників обленерго - і ДП "Завод ім.Малишева", й обласна телерадіокомпанія, та Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, але найбільшими боржниками є підприємства ЖКГ, насамперед, - водоканали. З усіх водоканалів (їх загальна заборгованість сягає вже до 90 млн.грн.) Близько 85 млн.грн. припадає на КП "ВТП "Вода". "Ми розуміємо, що керівники не розраховуються за електроенергію не за своєю особистою примхою. Є об'єктивні причини, в тому числі - невідповідність собівартості наданої послуги тарифами на воду. Потреби КП "Вода" покриваються лише на 40%, але енергетики вже не можуть кредитувати КП "Вода". Може так трапитися, що енергетикам не вистачить грошей навіть на зарплату працівникам "Харківобленерго". Вже зараз кілька місяців у "Харківобленерго" не виплачують премії, які обумовлені колективним договором. Їх виплата тимчасово припинена", - зазначив В.Без'язичний.

За його словами, проблема є, і її потрібно вирішувати. "Ми підготували листа до Кабміну з пропозиціями, як вирішити цю проблему. А ще має бути допомога Верховної Ради з прийняття законів про списання пені та штрафів з підприємств-боржників. І погано, що комунальним підприємствам не компенсують різницю між тарифами і собівартістю", - зазначив В.Без'язичний.