ТОВ "Фірма "Декарт" зобов'язана звільнити приміщення дитячого саду (вул.Сумгаїтська, 3) Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП). Про це 2 вересня повідомили "SQ" у регіональному відділенні Фонду держмайна України в Харківській області.

Як повідомили в регіональному відділенні фонду, договір оренди будівлі дитячого садка № 406 був укладений регіональним відділенням та фірмою 8 лютого 2006 р. Оренда була дозволена Міністерством промислової політики, в управлінні якого знаходиться будівля саду (об'єкт оренди знаходиться на балансі ХДАВП). Орендар розмістив у будівлі приватну дошкільну установу. Термін оренди закінчився 6 листопада 2008 р. У зв'язку з тим, що ХДАВП висловило намір самостійно використовувати приміщення саду за його цільовим призначенням, було подано позов до Господарського суду Харківської області про звільнення будівлі саду. Госпсуд 16 лютого 2009 р. зобов'язав "Декарт" звільнити приміщення, Харківський апеляційний суд 2 вересня 2009 р. залишив рішення суду без змін (справа 06/153-08). "Декарт" був зобов'язаний повернути майно балансоутримувачу - ХДАВП і орендодавцю - регіональному відділенню за тристороннім актом прийому-передачі. Зараз наказ про виконання рішення суду перебуває в стадії виконання в Дзержинському відділенні Державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції.

Як повідомила "SQ" директор саду Любов Токар, у сада дійсно виникли проблеми з продовженням оренди приміщення. За її словами, сад орендує приміщення вже 15 років, а проблеми почалися недавно. "Ми писали листи у всі інстанції, але оренду не продовжують без вказівки причини. Але ж дирекція садка виконує абсолютно всі умови оренди. Ми не бачимо об'єктивних причин, за якими оренда не може бути продовжена", - заявила Л.Токар.
За її словами, приватний сад орендує будівлю колишнього садка Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП). У будівлі зроблений євроремонт, покладена плитка, упорядкована територія, є автономна котельня. В облаштування садка вкладені великі кошти.

Як повідомили "SQ" на ХДАВП, дійсно будівля знаходиться на балансі заводу, але за законодавством документацію на оренду будівлі оформляє регіональне відділення Фонду держмайна. "Нашого "злого" наміру в тому, що "Декарт" не може укласти договір оренди немає", - відзначили в прес-службі авіазаводу.

Голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, коментуючи ситуацію, що склалася, повідомив, що, за інформацією юридичного управління ХОДА, в орендарів дитсадка немає дозвільних документів. "Я не проти приватних освітніх установ, вони бувають досить ефективні. Але якщо це спроба забрати приміщення, яке знаходиться в затребуваному місці, в Сокольниках, і потім побудувати на цьому місці дім, то я категоричний противник таких рішень. Тим більше, що до нас звернувся Анатолій М'ялиця - керівник авіазаводу, якому належить цей дитсадок, - щоб ми забрали його у міську мережу. Значить, у нього є розуміння, що там можуть бути проблеми і дитсадок хочуть "відвести". Розберемося", - заявив губернатор.