Усі рішення, пов'язані з будівництвом автодороги від вул. Сумської до вул. Новгородської і вимушеним знесенням зелених насаджень, прийняті Харківською міськрадою і її виконкомом у суворій відповідності до чинного законодавства. Про це йдеться в повідомленні Юридичного департаменту міськради, текст якого 6 липня був розміщений на офіційному сайті міськради.

У повідомленні говориться, що, ознайомившись з рішенням комітету Верховної Ради України (у цьому рішенні зазначено, що будівництво дороги в Лісопарку має бути припинене - "SQ"), виконавчі органи міськради прийшли до висновку, що парламентський комітет фактично "взяв на себе повноваження, які Конституцією і законами України закріплені за іншими органами, у тому числі й судовими".

"Управлінням з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради були отримані всі необхідні узгодження, у тому числі і Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області. На сьогодні відсутні будь-які судові рішення про визнання незаконними рішень міськради і її виконкому щодо будівництва дороги. Висновки комітету про те, що Харківською міськрадою роботи з будівництва автодороги були розпочаті без обов'язкових позитивних висновків та погоджень контролюючих органів, в тому числі і органів охорони навколишнього природного середовища, не відповідають дійсності", - зазначено в повідомленні.

Також в повідомленні говориться, що рішення про будівництво в Харкові нової автомобільної дороги, яка частково проходить через територію рекреаційного призначення, приймалися виключно в інтересах територіальної громади з метою забезпечення сталого розвитку міста і його транспортної інфраструктури.

"Лише з наближенням виборів до органів місцевого самоврядування ситуація навколо будівництва автомобільної дороги протяжністю 1,2 км через лісопаркову зону від вул. Сумської до вул. Новгородської окремими політичними діячами штучно переведена у відкрите протистояння, справжня мета якого не має нічого спільного з інтересами територіальної громади", - підкреслив Юридичний департамент міськради.

З повним текстом повідомлення можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

30 червня 2010 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прийняв рішення, яким зобов'язав Харківську міськраду припинити будівництво дороги від вул. Сумської до вул. Новгородської, призупинити вирубку зелених насаджень, скасувати рішення міськради, її виконкому та забезпечити виконання природоохоронних вимог Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.