Державний архів Харківської області планується перемістити в будівлю міського ломбарду на вул.Маршала Конєва. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Василь Хома, поінформував сайт ХОДА. За словами В. Хоми, приміщення обласного державного архіву на пр.Московському знаходиться в незадовільному стані, ще одна будівля держархіву на вул. Мироносицькій відповідає всім вимогам, але - переповнене. Як повідомив віце-губернатор, приміщення міського ломбарду, в яке планується перемістити держархів, належить територіальній громаді Харкова.

За словами В. Хоми, для архіву необхідна площа в розмірі більше 10 тис. кв. м. Приміщення на вул. Конєва - багатоярусні, заввишки понад 8 метрів, їх потрібно реконструювати, щоб зробити з одного приміщення два архівних блоки. Приміщення після переїзду буде заповнено на 90%. За оцінками фахівців, реконструкція обійдеться приблизно в 15 млн.грн.

В. Хома також повідомив, що оскільки держархів володіє об'єктами державної власності, а приміщення ломбарду на вул. Маршала Конєва є комунальною власністю, був розроблений правовий механізм обміну приміщеннями. Наступного тижня документи з передачі приміщення будуть подані на затвердження голові ХОДА Михайлу Добкіну. "Після затвердження губернатором планується приступити до реалізації механізму обміну приміщеннями, після чого буде проходити реконструкція, підготовка до зберігання архівних документів і передислокація", - підкреслив Хома.
 

Довідка "Sq". Державний архів Харківської області в 2010 р. відзначив своє 130-річчя. Самий ранній документ, що зберігається в архіві, датується 1736 р. Зараз в архіві зберігається близько 2,5 млн. справ. За обсягом архівних документів він займає 3-е місце серед обласних архівів України, поступаючись лише держархіву Київської та Львівської областей. Загальна протяжність стелажного обладнання архіву становить близько 33,5 км, з яких 9,1 км знаходиться в будинку по пр. Московському, 7. На балансі держархіву області знаходиться 3 будівлі - на пр. Московському, 7 (площа - 1 тис. 956 кв.м), вул.Мироносицька, 41 (3 тис. 550 кв.м) і пер.Короленко, 5 (951,7 кв.м). Дефіцит площі становить близько 300 кв.м.